Útavató

2022.07.27. 14:08

Megújult a 13-as út egy szakasza, biztonságosabb lett a közlekedés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában megújult a 13-as főút mintegy 5,8 kilométeres szakasza a Komárom határában lévő körforgalom és az M1-es autópálya között. A beruházás értéke bruttó 1,4 milliárd forint.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az utóbbi hónapokban sok türelemre volt szüksége az autósoknak, akik ezen a szakaszon szerettek volna közlekedni. Nemrégiben azonban elkészült a felújítás, így mindenki élvezheti a komfortosabb közlekedési lehetőséget.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta, 2020 szeptemberében adták át a Monostori hidat, amely együtt járt a forgalom megnövekedésével. Ekkor vetődött fel a 13-as út felújításának szükségessége. Megköszönte az autósok megértését, hiszen a fejlesztés jó ideig eltartott. Hozzátette, a városban további közlekedésfejlesztési projektek is megvalósulnak a jövőben.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, nagy forgalmú út felújítása valósult meg, nagyon jó minőségben.

Az elmúlt esztendőkben Komárom térségében jelentős infrastrukturális beruházások történtek, legnagyobb ezek közül a Monostori híd megépítése volt. Az új Duna-híd miatt azonban a forgalom is megnövekedett 

– mondta a képviselő. 

Kitért arra is, az M81-es gyorsforgalmi útra is szükség van, amelynek nyomvonalát a térség szereplőivel tervezik meg. Az előkészítés alatt álló beruházás az új komáromi Duna-hídtól az M1-es és az M7-es érintésével teremt négysávos kapcsolatot a majdani M8-as autóútig.

13-as út egy szakaszának átadása
Forrás: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

Czunyiné dr. Bertalan Judit arról is beszélt, a 13-as út felújítását egyedi kormánydöntéssel, hazai forrásból valósította meg a Magyar Közút. Úgy vélekedett, ez a beruházás illeszkedik a gazdaság- és közlekedési infrastruktúra-hálózat fejlesztési programhoz, stratégiához, amelyet a térség szereplőivel alakítottak ki. Mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az útburkolat minősége javult, ám ez nem azt jelenti, hogy olyan sebességgel lehet közlekedni erre, mint az autópályán. Arra kért minden közlekedőt, figyeljenek a biztonságra.

Szilva József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a végeredménnyel minden autós elégedett lehet. Három rétegben épült újra a felmart főút felülete, megújultak a padkák, a felfestés, az autópálya feletti híd, a körforgalom burkolata. Hangoztatta, bízik abban, hogy amíg elkészül az M81-es, addig a 13-as út kiszolgálja a közlekedési igényeket.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az útfelújítás sürgető volt, hiszen a Monostori híd felől az autópályáig ezen az útszakaszon igen jelentős a teherforgalom: napi szinten átlagosan, mintegy háromezer kamion jön-megy át a szlovák-magyar határon. 

Annak idején, mivel a nagy megterhelés miatt az útburkolat minősége rövid időn belül nagyon sokat romlott. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordult segítségért a probléma megoldásának ügyében. Miután a Magyar Közút elvégezte az első felmérési és tervezési munkákat és a forrás is rendelkezésre állt, a kivitelező kiválasztását követően elindulhattak a felújítási munkálatok. 

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere a munkálatok megkezdése előtt arról is beszélt, hogy a 13-as út felújítása egy olyan hat pontos kormányhatározat részét képezi, mely a város teljes közlekedési szerkezetét új formába önti. Az útfelújítás nagyban hozzájárul ugyanis majd ahhoz, hogy Komárom a jövőben még élhetőbb legyen. 

A felújítások végül a tervezett határidőre elkészültek, melynek részleteiről július 27-én szerdán, 10 órától tartottak tájékoztatót a 13-as út és a 132-es főút körforgalma mellett. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában