Szórakozás és a többi

2022.07.02. 07:00

Szakmájukat is gyakorolták Mallorcán a tatai Jávorka kalandvágyó fiataljai

Állatfarmon segédkezett, illetve egy szálloda éttermében gyakorolta szakmáját tizennégy tatai diák Mallorcán. A jávorkások kalandjairól Szabó Mária, az egyik kísérőtanár mesélt.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: beküldött

A jávorkás diákok korábban Mallorcán még nem jártak, de a pandémia előtti években több alkalommal is utaztak, voltak Franciaországban, Finnországban és a környező országokban. Mallorcára az Erasmus+ program keretében juthattak el, amelyet hét évre szólóan nyert meg a szakképzési centrum.

A tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból tizennégyen indultak útnak, mezőgazdasági és pék-cukrász tanulók. A délelőttök szakmai gyakorlattal, a délutánok szabadfoglalkozással teltek.

Mallorca Jávorka
A szorgalmas tatai jávorkás fiatalok tették rendbe a Natura Parc állatainak kifutóit (Forrás: beküldött)

A mezőgazdászok egy Natura Parc nevű helyen munkálkodtak, ahol mentett, illetve elkobzott állatokat fogadnak be, gondoznak és sok esetben engednek vissza természetes élőhelyükre. A park családi vállalkozásnak indult, de kinőtte magát. Vannak itt gazdátlan kutyák és macskák, valamint rengeteg egzotikus állat, de fő tevékenységük a madármentés A mezőgazdász tanulók az itt élő állatok körül munkálkodtak, takarítottak. A pékek mallorcai süteményeket, például empanadat készítettek, pékségeket látogattak.

A tanulók közül többen sosem repültek még, sokuknak nincs lehetősége utazni, de akadt, aki még a megyét se hagyta el a mallorcai útig. A diákok a visszajelzések alapján jól érezték magukat, bár az ottani szervezetlenség okozott némi fejtörést. Az időjáráshoz is hozzá kellett szokniuk.

Mallorca Jávorka
Különleges mallorcai finomságokat is készítettek a jávorkás tanulók (Forrás: beküldött)

Délutánonként Palmában strandoltak, felkeresték Valldemossát és Sóllert. Valldemosa egy gyönyörű kisváros, ahol Frederic Chopin zeneszerző is élt. Sóllerbe egy régi kisvonattal utaztak el, megkapó helyeken keresztül. A városban egy régi villamossal lehet eljutni a tengerpartra, amit szintén kipróbáltak.

– Érdekes volt Mallorca sokféle arcát látni – mondta Szabó Mária. – Vannak olyan központi helyek, ahová a turisták járnak. Nekünk volt lehetőségünk jobban szemügyre venni a külvárosi részeket is, melyek sok helyen graffitikkel vannak tarkítva és tükrözik a mindennapi élet valóságát, esetleges nehézségeit.

Megtapasztalták miért fontos a nyelvtanulás - Szabó Mária szerint nem könnyű ezt a korosztályt motiválni. Mint mondta, sok esetben nem is vágynak világot látni. Most viszont kiléptek a komfortzónájukból, és megtapasztalták saját bőrükön, miért fontos idegen nyelvet tanulni. A nyertes pályázat lehetővé teszi, hogy sokak számára kitáruljon a világ. Különösen fontos ez abban a korban, amikor a gyerekek elvesznek a virtuális valóság sztárjainak sekélyes életében. Az iskola egyik fő feladatának tekinti, hogy diákokat visszavezesse a természethez. Ezek a külföldi utazások kiváló és nagyban motiváló eszközök a célok elérésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában