Múzeumok Éjszakája

2022.07.03. 10:45

Pompás pásztorházi program: djembedobszó után jött az információáradat Héregről

A Héregért Egyesület tevékenysége összeforrt a Pásztorházzal. Minden évben ez ad otthont a Múzeumok Éjszakájának, és már több mint egy éve itt működtetik a termelői piacot is.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

Fotó: Zalán Klára

A Múzeumok Éjszakája hagyományos program Héregen. Mégis minden évben valami újdonsággal is várják a szervezők a családokat, látogatókat. Az idén ilyen volt például a programindító, a djembedobszó gyülekezőre hívója. A tarjáni djembetáborból érkező csoport hívta fel ugyanis a figyelmet a változatos programokra.

A Pásztorháznál induló eseménysor aztán később már több helyszínen folytatódott. Juhász Zoltán történész helytörténeti sétára invitálta az érdeklődőket. Ellátogattak a református és a katolikus templomhoz, valamint a tájházhoz is. Zene és vendéglátás várta a kis csoportot mindenütt, és a séta alatt is sok érdekességet megtudhattak a festői szépségű Héregről. A tavalyi tűzeset utáni összefogásnak köszönhetően már a Pásztorházban is tudtak programokat szervezni.

Fotókiállítást rendeztek a Házunk tája Héreg korábbi pályázatok legsikeresebb alkotóinak más témájú fotóiból. Dankó Sándor, Sikos-Varga Szilvia és Váradi Vivien képeit csodálhatták meg a Pásztorház termében az érkezők. Közben volt filmvetítés: régi héregi képek mellett filmeket is vetítettek a kilencvenes évek eseményeiről, és a tavalyi amatőr színjátszók bemutatójáról. Folyamatosan jöttek az új látogatók, akik érdeklődve figyelték a képkockákat. Kézműves vásár is várta az érkezőket kóstolóval, bemutatókkal. A Bajnai Zöld Tündérek pedig különféle ökojátékokkal szórakoztatták a gyerekeket.

A Héregért Egyesület tevékenysége összeforrt a Pásztorházzal. A gyönyörű fekvésű településen minden évben 
ez ad otthont a Múzeumok Éjszakájának, és már több mint 
egy éve itt működtetik a termelői piacot is.
Minden évben valami újdonsággal is várják a szervezők a családokat, látogatókat (Forrás: beküldött)

Kodály Zoltán 1921-es országjáró útja során Héregen gyűjtött népdalokat, ezekről beszélt Juhász Zoltán, és hanganyaggal elevenített fel néhány dalt. A Tardosról érkező Vörösmárvány Táncegyüttes gyermek-, ifjúsági és felnőtt-tánc­csoportját a Kincső Zenekar kísérte. Nagy tapsot kaptak a gyönyörű viseletben fellépő táncos lányok és fiúk. 

Közreműködött még a Tarjáni Fúvószenekar is Román Géza vezetésével, és a produkciójuk alatt többször is bemutatót tartott egy fővárosi swingklub két táncosa. A napot a Sárközi Cigányzenekar műsora zárta. 

– Nagyon kedvelik a programjainkat. Családias légkör, kellemes hangulat jellemzi őket, és a gazdag programkínálat mellett minden alkalommal vendégül is látjuk az érkezőket – mondta a főszervező, a Héregért Egyesület vezetője, Sikos Károlyné. 

A Héregért Egyesület tevékenysége összeforrt a Pásztorházzal. A gyönyörű fekvésű településen minden évben 
ez ad otthont a Múzeumok Éjszakájának, és már több mint 
egy éve itt működtetik a termelői piacot is.
Nagyon jó hangulata van a szombati Pásztorházi Piacoknak (Forrás: beküldött)

A Pásztorház a több mint egy éve indított termelői piac helyszíne is. Alapvető élelmiszereket lehet itt kapni a csaknem tucatnyi árustól, de ma már nem csak ezért szeretnek ide ellátogatni. 

– Nagyon jó hangulata van a szombati Pásztorházi Piacoknak. Kellemes zene szól, s közben közvetlenül a termelőktől szerezhetik be a vásárlók az árukat. Vannak, akik reggelizni jönnek, hiszen lángos, kolbász, pecsenye is kapható. Barátságok, ismeretségek alakulnak ki. Sokat beszélgetnek az emberek. Emellett gyűjtéseket is szerveznek. Legutóbb egy fiatalember számára, akinek leégett a kis háza Héregen – mesélte Sikos Károlyné.

– A gasztronómiai élvezetek mellett szellemi táplálékot is kínálunk. Egy asztalra ingyen elvihető könyveket teszünk, ami nem fogy ki, mert mindig érkeznek újabb kötetek. A gyerekeknek minden szombaton van lehetőségük rajzolni, alkotni valamit egy önkéntesünk segítségével. Lehetőség szerint programmal is szórakoztatjuk a vásárlókat és árusainkat rövid táncos, zenei, illetve irodalmi produkciókkal: 10 órakor, 10 percben  – mondta el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában