Komárom

2022.07.01. 13:14

Megelevenedik a csata

A hétvégén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az 1848/49-es hadijátékokat. A látványos és izgalmas programsorozat a Monostori erődben lesz.

Körtvélyfáy Dina

1849. július 2-án zajlott a második komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat. Ennek alkalmából korhű, látványos csatajelenetekkel idézik fel a komáromi csatákat szombaton és vasárnap. 

Mindkét nap délelőtt 10 órától várják a látogatókat. Délelőttönként több tucat hagyományőr melegít a délutáni csatára, miközben a tábori élet különböző mozzanatait elevenítik fel a múltba kalandozni vágyók számára. Emellett egész nap gyerekprogramokkal várják a családokat: lesznek fajátékok, állatsimogató, lovagoltatás és vívásoktatás is. A színpadon bűvész show és interaktív zenei program szórakoztatja a jelenlévőket. A késő délutáni órákban kezdődnek az 1848/49-es eseményeket feldolgozó csatajelenetek. 

A szombati napon a hagyományokhoz hűen a Klapka rockmusicalt mutatják be. A Takács Tibor népszerű ifjúsági regénye, a Klapka katonái, alapján készült zenés előadás Másik Lehel és Vizeli Csaba feldolgozásában kerül színpadra. A darab az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket. Vasárnap este Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének musical változata zárja a kétnapos programot. 
 

Visszarepítik a múltba a látogatókat - – Aki betér hozzánk, visszacsöppen a múltba, a hely hangulatának és hagyományőrző programjainknak köszönhetően átélheti, milyen lehetett itt az élet a szabadságharc idejében – mondta Vizeli Csaba, Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője az eseménnyel kapcsolatban. – Az 1848/49-es tematikával az akkori történések előtt tisztelgünk. Klapka György hősiesen védte a várost és az erődöt, azonban az egyesített osztrák és orosz csapatok döntő vereséget mértek a magyar főseregre. A körülzárt Komárom egy ideig még ellenállt a túlerőnek, de végül 1849. szeptember 27-én Klapka György aláírta a vár átadását és a védők szabad elvonulását biztosító megállapodást. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában