Projektzáró

2022.07.06. 20:00

Több évtizednyi katonai hulladéktól tisztult meg az esztergomi védett terület

Közös projektzáró rendezvényen adta át szerdán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a megújult esztergom-kertvárosi Strázsa-hegyi tanösvényt, valamint bemutatták az új mezőgazdasági gépeket is. Mindezek mellett beszámoltak a felhagyott katonai lőtér idén zárult kármentesítéséről is.

Walczer Patrik

A Strázsa-hegyi kilátó

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az átadón Füri András, a DINPI igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, 1956-tól a szovjetek itt állomásoztak a területen, megy a rendszerváltás után a hegy és környéke állami tulajdonba került, majd 1997. november 28-án a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként országos védettségre tett szert. Elhangzott, hogy a DINPI elsődleges feladata a természetmegőrzés, de ökoturisztikai létesítményeket is üzemeltetnek, természetvédelmi őrszolgálatot is ellátnak, és pályázatokon vesznek részt. Megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a három projektben.

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarország teljes területének mintegy harmada természetközeli állapotban maradt fent, ami nagy örökség és nemzeti kincs, a megőrzésükben nagy szerepet játszanak az európai uniós támogatások és projektek. 

Duna-Ipoly Nemzeti Park, Esztergom,Strázsa-hegyi projektzáró
A Strázsa-hegyi tanösvény is megújult
Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

Elmondta, hogy az elmúlt egy évtizedben a tíz nemzeti park országosan mintegy 85 milliárd forint forrást használhatott fel természetvédelemre: összesen 336 beruházás készült el, melyek eredményeként 330 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője szerint a három helyi projekttel régi adósságot sikerült törleszteni és úgy gondolja, hogy újjászületett a Strázsa-hegy és környéke. Hangsúlyozta, hogy sok szó esik manapság a klímaválságról, annak hatásairól, lehetséges következményeiről és az emberi felelősségről, melyek ellen mi, emberek tehetünk a legtöbbet.

Duna-Ipoly Nemzeti Park, Esztergom,Strázsa-hegyi projektzáró
Erős Gábor, Steindl Balázs, valamint dr. Rácz András, a projektzáró rendezvényen
Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere úgy fogalmazott: az önkormányzat korábban együttműködési megállapodást kötött a DINPI-vel, melynek értelmében rendkívüli osztályfőnöki, vagy egyéb foglalkozások keretében járhatják be a diákok a környezetet. Azt tapasztalta, hogy a járványhelyzet alatt jelentősen nőtt a turisták száma a Strázsa-hegyen és bízik benne, hogy továbbra is népszerű marad a kirándulóhely.

Duna-Ipoly Nemzeti Park, Esztergom,Strázsa-hegyi projektzáró
Erős Gábor, dr. Rácz András, Steindl Balázs, Füri András és Reinitz Gábor a Strázsa-hegyi kilátóban
Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

A beszédek után a meghívott vendégeket terepjárókkal szállították fel a kilátóhoz, melyet Füzi András, Erős Gábor, dr. Rácz András, Steindl Balázs és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója is megtekintett.

Kármentesítettek és eszközöket is beszereztek - A rendezvényen Czinege Anett, a DINPI pályázatkezelési osztályvezetője mutatta be a projektek eredményeit. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 591 millió forintból kármentesítették a korábbi lőteret. Az egykori harckocsi úsztatónak használt tavak iszapját is kitermelték a toxikus nehézfém szennyezettség miatt, továbbá az egykori üzemanyagtárolónál is sikeresen beavatkoztak. Szintén KEHOP-pályázat keretében 122 millió forintból szereztek be új eszközöket, gépeket. Ezeken túl két LIFE pályázat segítségével megújult a Strázsa-hegyi tanösvény: padokat telepítettek, lépcsők épültek, emellett a kijelölt útvonal betartását és élőhely védelmét szolgáló korlátokat is kihelyeztek.

A Strázsa-hegyi kilátó 
Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában