Ünnep

2022.07.03. 07:00

Az összetartozásról szóltak a neszmélyi Hídverő Napok

Vasárnap estig tartanak Neszmélyen a Hídverő Napok. Ezúttal a Hajóskanzen ad otthont a programoknak.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Vasadi Zoltán

Lent, a folyó partján várták a kicsiket és nagyokat is szórakoztató eseményre a helyieket és a határon túliakat szombaton, illetve hívják őket még a vasárnapi programokra. 

Szombati látogatásuk idején, a Dunán hidat verő községek társulatának rendezvényén színes forgatag fogadta vízhez érkezőket: ritkán látott élettel telt meg a hajók által övezett terület. A sétálókat kézműves foglalkozások, csillámfestés, kirakodóvásár, körhinta és ugrálóvár fogadta, a standoktól finom ételek illata szállt, a szeles, de még így is meleg nyárias hétvégén hűsítő italokat is kínáltak.

A kétnapos fesztivált Illyés Roland műsorvezető nyitotta meg, majd változatos műsorok következtek, amelyre helyi csoportokat, és közismert előadókat is vártak. Az előadások között Janovics István neszmélyi polgármester is köszöntötte a megjelenteket. A polgármester elsősorban egy köszöntőt tolmácsolt: a Duna másik oldalán szintén ünneplő felvidéki dunaradványiak üdvözletét adta át, akik a hétvége folyamán – Komárom felől kerülve – vettek részt később az eseményen.

Összekötik a településeket - A Csallóközi Városok és Községek Társulásának kilenc polgármestere 1994. január 8-án megszervezett egy észak-komáromi nagygyűlést, mely hosszú távra meghatározta a szlovákiai magyarság célkitűzéseit. Az önkormányzatok együttműködésében rejlő lehetőségre Duray Miklós hívta fel a figyelmet, aki először gondolt arra, hogy – jelképesen – össze kéne kötni a Duna két partját. A Rákóczi Szövetség Hídverő Szervezete így azért hozta létre a rendezvényt, hogy lehetőséget teremtsen a Duna két partján élőknek a közös ünneplésre. A polgármesterek megállapodtak, hogy a Felvidéken mindig más település lesz az ünnepség helyszíne, az anyaországi települések közül pedig Neszmély lesz az állandó. Ma már 12 felvidéki és 5 anyaországi község alkotja a Hídverő Társulást.

A polgármester ezt követően elárulta, a helyszínváltozást az éppen építés alatt álló bicikliút indokolta, az eredeti tervek szerint pedig a fesztivál idején komppal látogatták volna meg határon túli barátaikat, viszont technikai akadály miatt októberben áll majd készen arra, hogy az átkelő autókat, gyalogosokat és biciklistákat szállítsa. Ha nem is idén, jövőre már biztosan megvalósulhat az, amit az esemény alapítói elterveztek.

Hangsúlyozta: a Duna folyama nem elválasztja a két országot, hanem összekapcsolja Szlovákiát és Magyarországot. Beszéde végén minden szervező és támogató munkáját megköszönte.

Vasárnap hajnalig tartott az utcabál, azt is csak egyvalami szakította meg: a kőgáttól fellőtt tűzijáték. Az esemény részeként megtartották a hagyományos mécses-úsztatást is, este Izsán ismét megtekinthető volt a gyertyák vízi menete. A hétvégén a parton felállított színpadon a Dunaalmási Szeretetotthon lakói adtak műsort, vasárnap a neszmélyi zumba csoport tart bemutatót, fellép Delhusa Gjon, illetve a Szabyest. A vasárnap zárásaként pedig Herczog Ricsi harmonikás várja majd a szórakozni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában