Kenyér lesz

2022.07.01. 20:10

Búzát arattak és ünnepeltek Esztergom határában

A hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta a Szentgyörgymező Kertbarátkör az aratóünnepet a Szent György-árok melletti búzatáblán.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A már hagyományos aratóünnep a Márta Panzióban kezdődött, ahol a résztvevők Kiss-Maly László plébános vezetésével Isten áldását kérték az aratókra és Sarlós Boldogasszonyhoz imádkoztak, majd Steindl Balázs alpolgármester méltatta a kertbarátokat. A múltidézés jegyében a környék leghíresebb bandájának vezetője felkereste Hidász Péter földtulajdonost, akivel megkötötték a szerződést, majd Dunai Gáborné, a marokszedő brigád legoszloposabb tagja felolvasott egy aratással kapcsolatos költeményt.

Az ünnepi menet zászlókkal, szerszámokkal indult helyszínre, ahol a férfiak kaszákkal, a hölgyek sarlókkal vágtak neki a munkának. Major László szervező, korábbi elnökhelyettes elmondta: minden évben népviseletben emlékeznek meg az őseik embert próbáló munkájára. Az ünnepen Erős Gábor országgyűlési képviselő, illetve dr. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is részt vett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában