Talákozó

2022.07.05. 13:00

A Tárkány nevet viselők találkoztak

Határokon át­ívelő találkozót szerveztek hétvégén a névrokon települések: a Tárkányok XX. Nemzetközi Találkozóját tartották a hétvégén a szlovákiai Nagytárkányban.

Az eseményt évente máshol szervezik, a bakonyaljai Tárkányon 2006-ban, 2012-ben, valamint legutóbb 2018-ban tartották utoljára. A nemzetközi jelleget az adja, hogy számos, határon túli település viseli az egyébként kovács foglalkozásra utaló tulajdonnevet: a hattagú kört Tárkányon kívül Mezőtárkány, Felsőtárkány alkotja, ehhez csatlakozott két szlovákiai település, Nagytárkány és Kistárkány, valamint a romániai Kőröstárkány is. 

A kétnapos ünnepségen – ahol a bakonyaljaiak is képviseltették magukat – a községek összetartozását a nemzeti viseletbe öltözött helyi óvodások műsoraival, néptáncegyüttesek fellépésével és koncertekkel ünnepelték. Vasárnap aztán a küldöttségek felvonultak a Tárkányok terére, ahol emlékszalagokat tűztek fel, beszédet mondott Szi­lágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára is. Ünnepi szentmisével zárták a találkozót. 


 

Címkék#Találkozó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában