Piaci körkép

2022.07.08. 07:00

Luxus lesz a lecsó: a tatabányai piacon a zöldségek ára vetekszik a húséval

Felkészültek a kofák: friss árut kínálnak a piac összes standján. Kivétel nélkül szépen fogy a paprika, a paradicsom és a vöröshagyma. Magasabb áron is.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az áremelkedés ellenére továbbra is népszerű nyári étel a lecsó. Pláne tojással és füstölt kolbásszal. Idén a belevaló idényzöldség biztosan borsos lesz. Már ami az árát illeti. 

– Jöttetek volna a múlt héten! – fogad minket az egyik árus Tatabányán, az újvárosi piacon. Azt mondja, a nagy hőség ellenére nagyon nagy volt a forgalom és úgy vitték a friss zöldséget és gyümölcsöt, akár a cukrot, még annak ellenére is, hogy egy év alatt duplájára nőtt az ár.

Persze, a csütörtök sem a panasz napja. Sorban állnak a paprikáért és a paradicsomért. Szezonját éli a sárgabarack is. A szép, érett szemek közötti ártáblán igencsak vastagon fog a kréta: 990-et mutat. És a vásárlók még ezt az összeget sem sajnálják kiadni. A húsleveszöldség szintén első osztályú, egy ötdarabos csomag répa 600, egy karalábé 400, a zellergumó pedig 600 forintba kerül, zölddel együtt.

Visszatérve a lecsóhoz! A paradicsom ára 600-800 forint közötti, a paprika kilónként nagyjából ugyanennyit kóstál. Számba véve a tavalyi adatokat, az áremelkedés koronázatlan királya lett a vöröshagyma, csaknem 500 forintos árral és 200 forintos különbözettel a tavalyihoz képest.

– Megérezzük az áremelkedést – sommázza Nagy Angéla, aki bőszen pakolja kosarába a paradicsomokat. Azt mondja, a piacra jár vásárolni és inkább megveszi a drágább zöldséget, hogy biztosan finom és ízes legyen a végeredmény. Angéla több gyermekes édesanya és rajonganak a könnyed, nyári ételért. Éppen ezért jóval nagyobb mennyiséget vásárol, hogy későbbre is jusson belőle. Kiváló alapanyag lesz majd később, amikor a spejz polcáig kell menni egy üveg lecsóért. Azt már csak halkan teszi hozzá, ha továbbra is így emelkednek az árak, akkor lassan már lecsót főzni is luxus lesz...

Több évtizede árulja portékáit Hatalák Ildikó. Papírtálcákon sorakoznak a szép tojások. A szomódi áru 52 forintnál kezdődik, és három különböző méret kapható belőle.

– Hol van már az egyszerű lecsó tarhonyával, vagy nokedlivel? – veszi át a szót az egyik árus.

– Sokan keresik a cukkinit, a padlizsánt, de a kapros-rizses és a csicseriborsós lecsó is többek asztalára kerül – ezt már Orosz Dezsőtől tudjuk meg. A kofa szerint  a szélsőséges időjárás az áremelkedés okozója. Szavainak hitelt a 28 éves szakmai tapasztalat ad. Kérdésünkre, miszerint van-e lélektani határa a zöldségek áremelkedésének, csak széttárt karokat kapunk válaszként. Hozzáteszi: sokan vannak, akik hangot adnak nemtetszésüknek. 

Olcsó húsnak híg a leve? - Általános tendencia, hogy kilónként 5-600 forintos az áremelkedés a húsok terén is és a piacon is. Ezt megerősíti K. György hentes is, aki hosszú évek óta árul a csarnokban. Azt mondja, a tavalyi árakhoz képest a füstölt kolbászé is elszabadult, 1500-2000 forintos különbséggel kell számolni. Szerinte az emelkedés oka egyebek mellett a fűszerezés, de a bél és a hús tartósítása is lehet, és akkor még a munkadíjról, valamint a szállítási költségekről nem is beszéltünk. A vevők keresik a lecsókolbászt és a debrecenit is, utóbbinak 2000 és 3000 forint között áll meg az ára. Többen panaszkodnak, hogy sosem gondolták volna, de a zöldségek ára ma már vetekszik a húsokéval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában