Beruházás

2022.07.18. 17:38

120 milliós minibölcsőde épült Mogyorósbányán

Befejeződött a nyolc férőhelyes minibölcsőde fejlesztése Mogyorósbányán, melyre az önkormányzat százhúszmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP).

W. P.

Havrancsik Tibor büszke a minibölcsődére

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Havrancsik Tibor polgármestertől megtudtuk, hogy régi lakossági igényt kielégítve döntöttek a beruházás mellett, amit egy használaton kívüli, korábban boltként is működő, önkormányzati tulajdonú, faluközpontban lévő épületben, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-vel közös konzorciumként valósították meg. A felújítás során a földszinten egy foglalkoztatószobát, átadót, zuhanyzóval és pelenkázóval ellátott mosdót, akadálymentesített illemhelyet is kialakítottak. Szintén ezen a szinten létesült egy melegítő konyha is. A tetőtérben a nevelők számára létrehozott iroda és öltöző, valamint mosdó és teakonyha kapott helyet. 

– Nagy öröm számomra, hogy a működés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése után már a tavasszal megkezdhette működését a minibölcsőde. Az új intézmény lehetővé teszi a bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátását, elősegítve ezzel a szüleik visszatérését a munkaerőpiacra – mondta Havrancsik Tibor. 

7A polgármester köszönetét fejezte ki Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének, a megyei önkormányzatnak, illetve a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-nek a projekt megvalósításában nyújtott segítségért. Havrancsik Tibor azt is elmondta, hogy a bútorok beszerzése mellett a projekt keretében kialakítottak egy játszóudvart is, ahová a pályázati támogatásból vásárolták meg a játszóeszközöket. Az akadálymentesített épületben a mozgásukban korlátozott személyek, illetve a látássérültek is könnyen eligazodnak. A polgármester megjegyezte, hogy a minibölcsőde kialakításával egyrészt a kisgyermekes családokat segítették, másrészt három új munkahelyet is sikerült teremteniük. 

Mint az épület tervezői, Máté Edina, Horváth Bálint építészek az epiteszforum.hu-n írják, az apró intézmény csupán 193 hasznos négyzetméter alapterületű, földszint és tetőtér szinteken. A földszint és az új szint vizuálisan elkülönül a határozottan körbefutó szalagszerű párkány révén, mely alatt fedett-nyitott előterek, teraszok alakultak ki, míg felette sík és tört felületű oromfalak jöttek létre. 

Ezen falszakaszokon színes sávokra osztott struktúra jelenik meg, összhangban a tetőtéri ablakokkal. A párkány, a sávok és a nyílások színe a környezetre reagál. Az új tetőidom, az alkalmazott színek dinamikája mozgalmassá teszi a kis épülettömeget, felidézi a bölcsődéhez társított játékosságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában