Elismerés

2022.07.29. 15:11

Klapka-gyűrűt kapott a tatai alezredes

Klapka-gyűrű elismerésben részesült a tatai dandár állományában eltöltött több, mint 17 év katonai szolgálatának elismeréseként Horváth Sándor alezredes. A példás katona jelenleg a Tatai Dandár 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Bencsik János

Többek között Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője is elismerését fejezte ki azért a teljesítményért, amit Horváth alezredes nyújtott az elmúlt évtizedekben. Az ő parancsnoksága alatt kezdődött el a fegyvernem átfegyverzése T-72-es harckocsikról Leopard harckocsikra.

Érdekesség, hogy színes katonai pályája során eddig öt alkalommal teljesített külszolgálatot, egy alkalommal Szarajevóban, kétszer Afganisztánban, egyszer Irakban és Koszovóban a KFOR kontingens parancsnokaként, A 2022. szeptemberében kiutazó KFOR kontingensnek ismét ő a tervezett parancsnoka. Katonai szolgálata alatt több alkalommal részesült magasabb parancsnoki elismerésben és jutalomban, illetve a szolgálati érdemjel bronz, ezüst és arany fokozatának is birtokosa.

A dandár állományában eltöltött több, mint 17 év katonai szolgálatára a haderőfejlesztésben vállalt kiemelkedő szerepe teszi fel a koronát, hiszen élen jár a nemzetközi kapcsolattartás és kapcsolatépítés területén, illetve magas szintű szakmai javaslatok megfogalmazásával járul hozzá a harckocsizó fegyvernem ugrásszerű fejlődéséhez.

Klapka-gyűrűt kapott Horváth Sándor alezredes
Forrás: Facebook/Bencsik-Janos

A mintakatona pályafutása még 1993-ban kezdődött, amikor a budapesti Élelmezési Honvéd Szakközépiskola hallgatója lett. Még 1994. augusztusában került első altiszti beosztásába Tatán, mint szolgálatvezető. Egy év katonai szolgálat után sikeresen felvételizett a tiszti főiskolára, így 1995 augusztusában ismét visszaült az iskolapadba, hogy 1999. augusztus 20-án, mint frissen avatott hadnagy folytathassa a katonai szolgálatát Tatán, a MH 25. Klapka György Gépesített Lövészdandár Harckocsizászlóaljának szakaszparancsnokaként.

A most Klapka-gyűrűt kiérdemelt honvédet a harckocsizó fegyvernem iránti elkötelezettségének és kiemelkedő elhivatottságának köszönhetően 2001. december elsején soron kívül előléptették főhadnagyi rendfokozatba és kinevezték századparancsnoki beosztásba.

2006. szeptemberében aztán, 12 év tatai szolgálat után áthelyezték az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, Művelettámogató Zászlóalj hadműveleti tiszti beosztásába, Kecskemétre, ekkor már századosként. Az itt eltöltött hat év alatt különböző törzsbeosztásokban szolgált, 2007-ben már a zászlóalj törzsfőnöke, majd 2010-ben a zászlóalj parancsnok-helyettese volt.

2012-ben került vissza a MH 25. Klapka György Lövészdandár, 11. Harckocsizászlóalj, törzsfőnöki beosztásba, saját kérésére, mert a harckocsizó fegyvernemtől nem tudott véglegesen elszakadni. Azóta sem hagyta el a tatai dandárt, a Harckocsizászlóalj törzsfőnöki beosztása után a zászlóaljparancsnok-helyettesi beosztásban, majd egy rövid ideig a dandár Kiképzési főnöki beosztásában látta el feladatait. A 11. Harckocsizászlóalj zászlóaljparancsnoki beosztásába 2019. február elsején nevezték ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában