Koronavírus

2022.07.21. 08:28

Ismét belobbant a Covid Tatabányán? - mutatjuk, mi derült ki a szennyvízből

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 28. heti mérési adatai szerint az ország szennyvízében a Covid-koncentráció továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 28. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további emelkedést mutat. A vizsgált mintavételi helyek többségében emelkedés figyelhető meg (22 mintavételi helyből 17 esetben). 5 mintavételi ponton stagnál a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja, csökkenés egyik vizsgált városban sem tapasztalható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 4 mintavételi helyen az emelkedett, míg 18 mintavételi helyen a mérsékelt kategóriába esik. Tatabánya szennyvízében a Covid-koncentráció emelkedett és emelkedő tendenciát mutat.

Forrás: NNK

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában