Voks

2022.07.17. 10:33

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak Esztergomban

Erős Gábor országgyűlési képviselő megüresedett önkormányzati képviselői posztjának sorsa dől el vasárnap.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Erős Gábort Komárom-Esztergom megye II. számú választókerület országgyűlési képviselőjének választották meg az április 3-i választásokon. Új megbízásáig Esztergom alpolgármesteri tisztségét töltötte be, illetve Esztergom-Szentgyörgymező egyéni önkormányzati képviselője volt. Országgyűlési képviselői mandátuma miatt azonban le kellett mondania ezen posztjairól, emiatt írtak ki időközi választást esztergomi választókerületében, amelyet vasárnap tartanak.

A szentgyörgymezői választókerületben két jelölt indul: a Fidesz színeiben Varga Krisztián, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben pedig Méhes Szilveszter, derül ki a valasztas.hu-ról.

Esztergomon kívül egyébként még 10 településen tartanak időközi választást vasárnap, írta az MTI.A Pest megyei Szentendrén ugyancsak a korábbi képviselő lemondása miatt lesz választás, ott három jelölt van, a névjegyzékben 2765-en szerepelnek.

Két településen - a Baranya megyei Mozsgón és a Nógrád megyei Kállón - a nemzetiségi választópolgárok roma nemzetiségi képviselőket választanak. A szükséges számú jelölt hiányában azonban elmarad a roma nemzetségi választás hat településen: Szakályon, Bölcskén, Versegen, Göncruszkán, Nagykerekiben és Gyöngyfán. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Baranya megyei Szilváson polgármestert kell választani, mert az előző településvezető meghalt. Az időközi választáson két független jelölt indul, a Pécstől délre található község választói névjegyzékében 103-an vannak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaszada választói a képviselő-testület feloszlása miatt járulnak az urnákhoz: a polgármester-választáson két független jelölt indul, a hattagú képviselő-testületbe kerülésért pedig 22 független jelölt verseng. A választói névjegyzékben 1372-en vannak. Ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sajószentpéteren a 6. egyéni választókerületben a képviselő halála miatt tartanak időközi választást, ott hét jelölt indul és 1054-en szavazhatnak.

A Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseli választópolgárai a képviselő-testület feloszlása miatt választanak új polgármestert és hattagú képviselő-testületet. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, a képviselő-választáson pedig tizenkét független jelölt indul. A választói névjegyzékben 1343-an szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron és Jászboldogházán polgármestert választanak, mert mindkét településen lemondott a korábbi városvezető. Mezőtúron három jelölt indul: egy a Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület színeiben, egy a Fidesz-KDNP jelöltjeként és egy függetlenként. A jelöltekre 13 311 választópolgár szavazhat. A településen a 4-es számú egyéni választókerületben a lemondott képviselő helyett választottak volna új képviselőt, de ez a voksolás jelölt hiányában elmarad. Jászboldogházán két független polgármesterjelölt indul a választáson, rájuk 1431 választópolgár voksolhat.

Nógrád megyében, Somoskőújfaluban feloszlás miatt új képviselő-testületet és polgármestert választanak. A polgármesteri posztért három független jelölt indul, a hat képviselői helyre 13 jelölt pályázik, valamennyien függetlenek. Somoskőújfaluban 1844-en szavazhatnak. Salgótarján megyei jogú városban pedig képviselőt választanak, mivel a 7. egyéni választókerület képviselője meghalt. A választáson négy jelölt indul, a választókerületben 2477-en voksolhatnak.

A Vas megyei Kondorfán polgármestert és négytagú képviselő-testületet kell választani, mert a testület kimondta feloszlását. A polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, a négy képviselői helyre hatan pályáznak. A választói névjegyzékben 428-an szerepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában