Gümőkór

2022.07.12. 11:32

Szarvasmarha-tbc jelent meg Komárom-Esztergom megyében

Gümőkórfertőzés jelent meg egy Komárom-Esztergom megyei szarvasmarha-állományban - közölte vizsgálatait követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján hétfőn.

Kemma.hu

Forrás: VG

Fotó: Kallus György

Az MTI beszámolója szerint a telep négy állata egy korábbi ellenőrzés során kétes reakciót mutatott, a Nébih vizsgálata a diagnosztikai vágás után erősítette meg a fertőzés gyanúját. Az állományra forgalmi korlátozás érvényes, a szűrővizsgálatokat pedig folytatják, amíg teljesen fertőzésmentes lesz. Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően nem kerülhetett közfogyasztásra hús a fertőzött állatokból - írták.

A járványügyi nyomozás szerint a fertőzés vadállatoktól származhat. Az eset ellenére Magyarország megtarthatja a gümőkórmentes minősítést, mert a fertőzött telepek száma a megengedett érték alatt maradt − olvasható a közleményben.

A gümőkór (TBC) rendszerint idülten lezajló, specifikus gyulladásos folyamatokkal, a megtámadott szövetek elhalásával, beolvadásával járó fertőző betegség, amely az emberben, a házi- és vadon élő emlősállatokban, valamint a madarakban egyaránt előfordul. Szarvasmarhában a Mycobacterium bovis okozza.

Gümőkór - Leggyakrabban a tüdőt károsítja, de megtámadhatja a központi idegrendszert, agyhártyagyulladást okozva, illetve a nyirokrendszert és a vérkeringést is. Szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, a húgyutak, a csontok, az ízületek, és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A tüdőt támadó tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása, innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros anyagokkal árasztják el a szervezetet.

A Nébih korábbi tájékoztatásai szerint májusban egy Csongrád-Csanád megyei állományban azonosították a gümőkórt, az év elején pedig egy Bács-Kiskun megyei telepet kellett fölszámolni. A védekezést segítő útmutatókat a hivatal honlapján tették közzé.

A vonatkozó törvény szerint legelőre csak szarvasmarha gümőkórtól hivatalosan mentes és forgalmi korlátozás alatt nem álló szarvasmarha-állományból hajtható ki az állat, kivéve, ha a legelőn más állományból származó szarvasmarha gümőkórra fogékony egyéb fajú háziállattal a korlátozás alatt álló állomány nem kerül érintkezésbe. Gümőkórral fertőzött állományból marha kizárólag vágóhídra szállítható azonnali vágás céljából.

Azt is szabályozzák, hogy az állattartó köteles a szarvasmarha gümőkóros fertőzöttségre gyanús szarvasmarha gondozására külön dolgozót beosztani és részére védőöltözetről gondoskodni. Ha a rendelkezésre álló dolgozók száma miatt külön személy kijelölése nem lehetséges, és a dolgozónak egyéb állatokat is el kell látnia, akkor azt a fertőtlenítést követően, másik munkaruhában teheti csak meg. Az állatgondozó munkahelyének elhagyása előtt köteles a munkaruhát levetni, kezét és lábbelijét a gümőkór kórokozójára hatékony szerrel fertőtleníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában