Ünnepség

2022.07.22. 20:09

Főtéravatással startoltak a Kisbéri Napok

Július 22-én késő délután, a háromnapos Kisbéri Napok megnyitóján avatták fel a település megújult központját.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A tájékoztatóval egybekötött megnyitón Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, fejlesztési biztos, valamint a város polgármestere, Sinkovicz Zoltán tartott beszédet.

A tájékoztató fókuszában a Kisbéri Napok mellett a városközpont revitalizációjának részeként megújult főtér volt, amelyet a kormány 558 millió forintos támogatásával valósítottak meg. A beruházásról Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: az ország számos szeglete, épített környezete megújul, így Kisbér szíve is, amely immár méltó helyszíne lehet a helyi közösségek találkozásának.

Július 22-én késő délután, a háromnapos Kisbéri Napok megnyitóján avatták fel a település megújult központját.
Navracsics Tibor
Forrás: Hagymási Bence / 24 Óra

Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő kiemelte: a városközpont immár régi-új fényében tündököl, a beruházásban az egykori állapotokat állították vissza, kinyitották a teret, amely most már illeszkedik környezetéhez.

Sinkovicz Zoltán, polgármester elmondta: a megújítás hosszú folyamat eredménye. A megújuló rendezvénytérnek a volt Bakony áruház helye ad otthont, ahol egy városközponti sétányt hoztak létre a templomtól a Pékházig. A beruházás keretében a világháborús emlékmű is visszakerült eredeti helyére, melyet az eseményen újra lelepleztek.

Július 22-én késő délután, a háromnapos Kisbéri Napok megnyitóján avatták fel a település megújult központját.
A főtér megújult, amelyet a Kisbéri Napok nyitányaként adtak át
Forrás: Hagymási Bence / 24 Óra

Az önkormányzat az elmúlt években a kormány belvárosi városközpont revitalizációjára több mint 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Az azóta megvalósult fejlesztések – így a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom, a plébánia megszépítése, vagy a számos parkoló kialakítása mellett – az utolsó állomás a most elkészült templom körüli tér felújítása és a városközponti tér kialakítása volt.

A beruházásban a templom körüli közterület a korábbi földút és füves parkolók helyett térköves utat, parkolókat alakítottak ki. Az újonnan elkészült út és parkoló a korábbi korszerűtlen világítás helyett kandeláberes közvilágítást kapott. A kandelábereken helyezték el a templom homlokzatának díszvilágítását adó reflektorokat is. A kandeláberek modern technológiával felszereltek, kijelzik az UV-ugárzás mértékét, elektromos kerékpárok, mobiltelefonok tölthetők róluk.

Július 22-én késő délután, a háromnapos Kisbéri Napok megnyitóján avatták fel a település megújult központját.
Műsorral nyílt a hétvége
Forrás: Hagymási Bence / 24 Óra

A növényekre is gondoltak - A támogatásból futotta arra is, hogy a templom szennyvízbekötése megvalósuljon, megújították a körforgalom növényzetét és automata öntözőrendszerét, valamint a templomkertet, felfrissítették a zöldfelületeket, új utcabútorokat helyeztek ki. A munkálatokat a Beck & Cat Kft. végezte, a kivitelezés bruttó költsége 142 millió forint volt.

A városközponti tér kialakítására szintén a kormánytámogatás biztosított lehetőséget. Az önkormányzat a Bakony Áruház lebontásával megkezdett térrekonstrukcióval az 1960-as évekbeli, történelmi városközpontot állította vissza. A plébánia előtt található Rápolthy Lajos által készített Hősi emlékművet az eredeti helyére tették vissza és az azt övező park újra alakításával egy új, impozáns köztérrel gazdagodhatott a város. 

A tér két központi elemét, a Hősi emlékművet és az ivókutat egy-egy kör alakú teresedés veszi körül, amelyet tengely irányban gyalogos felületek kötnek össze. Az így kialakult burkolt és zöld felületek szív alakban követik le a területet. A térbelső területen utcabútorok találhatók. A közösségi igényekre is gondolva egy szabadtéri színpadot is kialakítottak. A tér külső területe erősített pályaszerkezettel biztosítja az itt tartandó rendezvények helyigényét. Itt is megvalósulhatott a villamos légvezetékek földkábelre történő kiváltása is, modern térvilágítással. A kandeláberek itt is modern technológiával vannak felszerelve, UV kijelzővel, elektromos töltési lehetőséggel. A tér kivitelezését szintén a Beck & Cat Kft. végezte, a bruttó költség 416 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában