Szabály

2022.07.18. 17:33

Fertőzés miatt méhzárlatot rendeltek el több Komárom-Esztergom megyei településen

A községi zárlatot dr. Sebő Tamás járási főállatorvos, az Esztergomi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője rendelte el.

W. P.

Forrás: Facebook/Czidlina Balázs

Úny, Dág, Sárisáp, Máriahalom, Leányvár és Csolnok egész területén községi zárlatot rendeltek el a mézelő méhek nyúlós költésrothadása fertőző betegségének megállapítása miatt – olvasható Sárisáp közösségi oldalán. A zárlat ideje alatt tilos a mézelő méhek, termékeik, a velük érintkezésbe került eszközök elszállítása, a méhek beszállítása. A vándorméhészek letelepedése nem engedélyezhető. 

A községi zárlat alatt álló valamennyi méhészet méh­családját – nyúlós költésrothadás szempontjából – a hatósági állatorvosnak, vagy a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni. A zárlat alól a nem fogékony állatokra felmentés adható. 

A tájékoztatóból kiderül: a községi zárlat alatt álló terület helyi zárlat alatt nem álló méhészetéből – a hatósági állatorvos által kiállított állatorvosi igazolás alapján kiadott hatósági engedéllyel – a méheket csak az egyes betegségeknél megállapított, a zárlat enyhítésére vonatkozó különös szabályok szerint lehet kiszállítani. A kiszállítás csak olyan helyre történhet, amely méhbetegség miatt helyi zárlat alatt nem áll. 

A községi zárlatot akkor kell feloldani, ha a zárlat alatt álló területen már egy hely sem áll a betegség miatt helyi zárlat alatt. A községi zárlat területére vándoroltatás során méheket telepíteni tilos. A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének (fiasításának) leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában