Szenzáció

2022.07.08. 12:25

Majd' 200 éves, eddig ismeretlen könyvkincs került a tatabányai könyvtárba

Igazi különlegesség került a közelmúltban a József Attila Megyei és Városi Könyvtár birtokába: egy 1828-ban Komáromban nyomtatott imádságos könyv. Dr. Horváth Géza, az intézmény helyismereti szaktájékoztatója mesélt lelkesen az értékes leletről.

Sugár G.

Dr. Horváth Géza, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár helyismereti szaktájékoztatója

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Komáromban adták ki 1828-ban „Weinmüller I. [Imre] Bálint’ betűjivel” azt az imádságos könyvet, amely nemrégiben egy antikvár beszerzés jóvoltából került a megyei könyvtárba. A százkilencvennégy éves nyomdai termék igazi különlegességnek számít. Dr. Horváth Géza fényképeken mutatta meg a könyvet, és közben annak keletkezéséről beszélt.

A szakirodalomban és a közgyűjteményekben sem volt megtalálható eddig a komáromi nyomda ezen terméke. Több szempontból is kuriózum és muzeális gyűjteményünk részét képezi: egyrészt, mert 1850 előtti dokumentum, másrészt helyi nyomdász készítette.

− részletezte Dr. Horváth Géza, ugyanakkor hozzátette: a könyvből rengeteg készült a 17. század óta. Szerzője, Martin von Kochen kapucinus szerzetes, aki Gertrudis és Mechtildis, a két 13. században élt szűz imáit gyűjtötte össze, és adta ki németül, majd latinul. Sok magyar kiadást is megélt a mű. Mai ismereteik szerint csak Komáromban 1799-ben, 1833-ban, 1839-ben és 1854-ben is kiadták. Az 1828-asról azonban eddig nem volt tudomásuk. Ezért is számít szenzációnak a lelet, amelyet még restauráltatni kell. Októberben, a Könyvtári Héten szeretnék kiállítani.

– Ha egy ilyen különlegesség bekerül egy közgyűjteménybe, előbb-utóbb elterjed a szakirodalomban. Ez a kiadás valószínűleg azért tudott sokáig titokban maradni, mert magángyűjteményben volt. Még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi hasonló értékes kiadvány lehet magánkézben, amelyek nagyszüleink, vagy szüleink mindennapi imádságos könyvei, vagy éppen kalendáriumai lehettek – mondta a szakember.

Ezek ugyanis azok a régi korokban nagyon népszerű kötetek, amelyek a nyomdák történetével szinte egy időben nagyobb számban kerültek a családokhoz már évszázadokkal ezelőtt is. Kézről-kézre adták őket, sok elhasználódott, megsemmisült.

Dr. Horváth Géza a tudományos antikvárium weboldalán bukkant a kötetre. Rendszeresen szemlézi, és ha megyei vonatkozású különlegességre bukkan, kezdeményezi annak beszerzését. Annak ellenére, hogy nem kötelező, de szép feladata ez a megyei könyvtárnak.

– A muzeális gyűjteményünk 1978 óta létezik. Akkor a csépi köznemesi család magángyűjteményét vásároltuk meg, és azóta gondozzuk, bővítjük ezt az állományt. Különleges köteteink száma jelenleg 1254, s van köztük néhány kiemelkedő is, amely az országos nyilvántartásnak is része. Ezek közközül kettőszázat sikerült restauráltatni.

Tizenkét, 1700-as évek előtt született kiadvány van a megyei könyvtár birtokában. Ezek mindegyike országos jelentőségű is. Természetesen ezek mellett kiemelten fontos számukra az az állomány, amely kifejezetten megyei kötődésű. Ez azt jelenti, hogy megyei szerző, megyei nyomda „terméke”, megyei tartalom jellemzi.
– A legkorábbi, mindössze pár lapos nyomtatványunk 1515-ből származik. Pálos szerzetes imáit tartalmazza. Két himnusz, amelyet most restaurálnak. A 16. századból metszetek is megtalálhatóak a muzeális gyűjteményben, és a 17. századból Istvánffy Miklós történetíró munkája is olvasható itt.

Beszélgetésünk végén dr. Horváth Géza kinyittatta a muzeális gyűjtemények tárházát. Több száz éves metszetek, térképek és kötetek meséltek a múltról.

Naptár és fametszet - „A’ két atyafi Szent Szüzek Gertrudis és Mechtildis imádságos Könyve, melly a’ mézzel folyó Könyvekből kivétetvén, minden ájtatos Léleknek hasznára kiadatott, és sok szép Énekkel és Imádságokkal megbővítetett” – olvasható az 1828-ban Komáromban kiadott különleges kiadvány címlapján. Az elején egy öröknaptárhoz hasonló rész található, amely 1828 és 1852 között a jeles ünnepek dátumait közli. Fametszetekkel illusztrált, amelyben a különböző napszakokra vonatkozó könyörgések, a bűnös ember fohászkodása éppúgy fellelhető, minta „bódog aszszony öt epedtsége, vagy fájdalmas öt tőrei”, vagy a „Gyönyörűséges Könyörgés, ha mit akar ember B. Aszszony által Istentől megnyerni”, valamint „Foganatos öt imádságok” is fellelhetőek. Mindez „lajtrsom”-ba véve, azaz tartalomjegyzék foglalja össze, hogy a kicsinyke, néhány száz oldalas kötetben pontosan hol, mit lehet olvasni – tudtuk meg dr. Horváth Gézától, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár helyismereti szaktájékoztatójától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában