Közös erő

2022.07.19. 19:25

Együttműködési paktumot kötött a kormánybiztos és az Edutus

Stratégiai együttműködési megállapodás aláírást írt alá nemrégiben Czunyiné dr. Bertalan Judit, az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a tatabányai székhelyű Edutus Egyetem. Az egyezség több célt is szolgál.

Raffael Veronika

Czunyiné dr. Bertalan Judit és Némethné dr. Gál Andrea látta el kézjegyével a paktumot

Forrás: edutus.hu

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Komárom-Esztergom megyei megyeházán rendezték a kormánybiztos tájékoztató roadshow sorozatának első állomását – itt történt meg a megegyezés hitelesítése is. 

A rendezvényen elsőként Czunyiné dr. Bertalan Judit ismertette a térség gazdaságfejlesztésének fő irányait és kihívásait, valamint a térségi szervezetek, intézmények szerepét a területfejlesztési programok kialakításában és megvalósításában, majd pedig Mayer Gábor, Magyarország területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterének területfejlesztésért felelős államtitkára mutatta be az országos fejlesztési és területfejlesztési stratégiai megújításának fő irányait.

Az intézmény tájékoztatójában olvasható: a kormánybiztos és az idén 30 éves Edutus Egyetem között létrejött együttműködés fő célja, hogy az egyetem felsőoktatási, innovációs és harmadik missziós kompetenciái és tudástőkéje a zóna versenyképességének növeléséhez szükséges komplex beavatkozások megfogalmazásánál hasznosuljanak.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kiemelte, hogy a mostani megállapodás az egyetemmel kialakult korábbi szoros együttműködés folytatása és magasabb szintre emelése, melynek során két fő tématerületen számít az intézmény tevékeny közreműködésére. Az egyik a digitális kompetenciafejlesztés térségi koordinációja az oroszlányi mellett egy Tatabányai Digitális Tudásközpont létrehozásával és működtetésével, melyben a szakképzés, a felsőoktatás és a vállalati szféra együttműködése biztosítja a valós munkaerő-piaci igényekre reflektáló, a digitális kompetenciafejlesztést fókuszba állító képzési programok megvalósítását.

A másik tématerület egy Komárom-Esztergom megyei gazdaságfejlesztési platform létrehozása az Edutus Egyetem koordinálásával, melynek célja a megye gazdasági szereplőit tömörítő fórum működtetése a térségi gazdaságfejlesztési célkitűzések, programok majd azok megvalósításának összehangolása érdekében.

Közös a cél - A kormány 2020-ban döntött a gazdaságfejlesztési zónák létrehozásáról annak érdekében, hogy a gazdaságilag és kulturálisan is egységet képező területet alkotó történelmi régiók nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gazdasági egységként fejlődhessenek. Ezért kormánybiztosokat nevezett ki, akik a meghatározott feladat-, és hatáskörükben az állam nevében együttműködnek egyes felsőoktatási intézményekkel, hogy egymás tevékenységét, működését támogassák, céljaikat összehangolják – fogalmazták meg a stratégiai együttműködési megállapodásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában