Közlekedés

2022.07.17. 07:00

E-térkép is segíti az utazókat a sztrádákon

Pontos információkat kaphatunk benzinkutakról, pihenőhelyekről és akár az aktuális forgalomról is.

Várvizi Tamás

Forrás: utinform,hu

A nyári utazások megtervezéséhez jól fog jönni a Magyar Közúthoz tartozó Útinform weboldal talán eddig kevésbé ismert funkciója. A társaság külön térképi rétegen tünteti fel az autópályák és autóutak mellett található valamennyi pihenőt minden elérhető szolgáltatással, folyamatosan aktualizálva azt – tájékoztat a szervezet. A benzinkutak helyszínein túl többek között láthatják a közlekedők azt is, hogy az adott pihenőben van-e játszótér, üzlet, vagy hogy mennyi parkolóhely áll rendelkezésre összesen. 

A pihenőhelyeket mutató térképes megjelenítés a https://www.utinform.hu/hu/parkolok linken érhető el, vagy a weboldal jobb oldali rétegválasztói közül a „P” ikon kiválasztásával. A pihenő helyét mutató jel minden esetben a parkoló bejáratát mutatja. Ha a jel zöld, akkor a pihenő üzemel, használható, sárga szín esetén a pihenő szolgáltatásai korlátozottan használhatók, míg piros jelölés esetén a pihenő zárva van. 

A jelekre kattintva további információk is előhozhatók, mint például, hogy pontosan hol a kihajtó, mennyi parkolóhely áll rendelkezésre összesen, van-e gyalogos átjáró az ellenkező oldalra és milyen szolgáltatások vehetők igénybe az adott pihenőben. Az ott található benzinkút weboldalára is át tud navigálni az érdeklődő a hivatkozáson keresztül, illetve egy kattintással megtekinthető az autópálya vagy autóút következő pihenője is. A közzétett adatokat a társaság rendszeresen ellenőrzi, illetve egyezteti a benzinkút-üzemeltetőkkel. 

A közlekedőknek ajánlott tehát még indulás előtt tájékozódniuk a www.utinform.hu weboldalon, nem csak a korlátozásokhoz, munkavégzésekhez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről, de a tervezett útvonal mentén elérhető pihenőhelyi szolgáltatásokról is. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában