Nyeregben

2022.07.29. 14:00

Ácsteszért képviseli a Nemzeti Vágtán a fiatal lovas, Vörös Tamara

Gyermekkora óta lovagol, számos versenyeredmény van a háta mögött. Most élete legnagyobb próbatételére készül Vörös Tamara, lovas: édesapjával egy csoportban szállhat versenybe októberben a Nemzeti Vágtán, Ácsteszért képviselve.

Raffael Veronika

Tamara és Nárcisz a budapesti győzelem után

Fotó: Vörös Tamara

Hogyan indult a lovaskarrier?

– Közvetlenül az édesapámtól fakad a lovas kötődésem, viszont már a nagyszüleim és a dédnagyszüleim is lovasok voltak, így a véremben van a lovak iránti érdeklődés és a szeretet. Folyamatosan, 6 éves korom óta lovagolok, a sportot nagy lovon kezdtem, pónira kimondottan a Kishuszár Vágta miatt ültem át. 

A Nemzeti Vágtán folyamatos résztvevők vagyunk, 2012 óta településünk nevét már megismerte az ország. 2015-ben, amikor édesapám a felnőttkategóriában a döntőben 2. helyezést ért el, 11 évesen eldöntöttem, hogy a következő évben én is részese szeretnék lenni a Kishuszár Vágtának. Így lettem versenyző. 

Milyen mérföldkövek állnak mögötted? 

– Elhatározásom után vásároltunk egy 3 éves pónit, akit Büszkének hívtak. 2016-ban 12 évesen vele kezdtem el a Kishuszár Vágtát. Nem is hiába: 2017-ben Budapesten a döntő második helyezettje lettem Büszkével. 2018-ban is sikerült a döntőbe jutnom, abban az évben a dobogó harmadik fokára álltunk. 

Egy évvel később Nárcisz nevű pónimmal indultam a megmérettetésem, ahol nagy álmom teljesült: a dobogó legfelső fokára állhattam fel. 2020-ban aztán sikerült címvédőként újra megnyernem a vágtát, ezzel történelmet írtunk a kishuszárok között, hiszen erre még nem volt példa. Nárcisszal nagyon sokat kellett dolgozni, hogy alkalmas legyen a vágtára, ugyanis nagyon bizalmatlan volt, félt az emberektől, de meghálálta a kitartó és sok munkát. 

Tamara 2020-ban megnyerte a Kishuszár Vágtát, Vörös Tamara
Tamara 2020-ban megnyerte a Kishuszár Vágtát
Forrás: Vörös Tamara

Ősszel a Nemzeti Vágtán indulsz el. Milyen érzés? 

– Igen, idén már a felnőttek között indultam az érdi előfutamon Marinával, ahol a döntő második helyezettje lettem, így Ácsteszér település képviseletében veszek részt a vágtán. A megmérettetésen minden tőlem telhetőt megteszek. Édesapám is indul a versenyen, akivel akár egyszerre állhatunk rajthoz. 

Büszkén tartotta a győztesnek járó babérkoszorút, Vörös Tamara
Büszkén tartotta a győztesnek járó babérkoszorút
Forrás: Vörös Tamara

Volt már rá példa, hogy egy csoportba sorsoltak minket, nagy izgalmat és nyomást okoz ez a helyzet. A vágta történetében a miénk egyébként is egy kivételes felállás, amikor apa és lánya versenyez. A vágtával kapcsolatban: mivel ez egy lósport, így bármi előfordulhat, hiszen a lovaknak is vannak jó és rossz napjaik. Eldőlhet a verseny így a ló hangulatán, de magán a starton is. Heti öt edzéssel készülünk, bízom a legjobbakban 

Mit jelent neked a lovaglás? 

– Nekem ez a sport kikapcsolódás, és habár veszélyes, nagyon szeretem a gyorsaságot. Ló és lovas között az évek során szoros kapcsolat alakul ki, hiszen tudjuk már egymás szeszélyeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában