Kitekintő

2022.07.14. 14:00

Meghúzzák a nadrágszíjat: a közvilágításon spórolnak Észak-Komáromban

A szlovák állam családsegítő programja, illetve az általános drágulás és az infláció miatt meg kell húzni a nadrágszíjat az önkormányzatoknak. A felvidéki Észak-Komárom vezetése úgy döntött, elsősorban a közvilágításon fog spórolni.

Kemma.hu

Forrás: sziakomarom.sk

A szikomarom.sk a felvidek.ma internetes portálra hivatkozva írja: az állam a magas infláció miatt nehéz helyzetbe került családokat igyekszik családsegítő csomaggal megsegíteni (növekedik a családi pótlék és adóbónusz). Az adóbónuszon keresztül csökken a személyi jövedelemadó – azonban épp ebből az adónemből befolyt pénzből finanszírozzák az önkormányzatokat.

Tehát ezáltal kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak. Komárom összesen kétmillió eurós bevételtől esik el, ami már csak azért is probléma, mert éppen ennek az összegnek bizonyos részéből, 800 ezer euróból támogatták az iskolákat is. Mindezt tetőzi az általános drágulás és az energiaárak folyamatos növekedése.

Többféle „spórolási tervet” is készített a város, ezek egyike a közvilágítás. Egyrészt modernizálják a világítótesteket, másrészt éjfél és hajnali öt óra között bizonyos utcákban csak minden második lámpa fog égni. Harmadrészt pedig lesznek olyan utcák, ahol ugyanebben az időben teljesen lekapcsolják a világítást.

A modern, központilag szabályozható lámpafejeket részben már felszerelték a Singellőben – és egyértelműen bebizonyosodott, hogy sokat vele spórolni. Az új lámpafejek 80 százalékos energiahatékonyságot lehet megtakarítani, többek közt azért, mert az éjszakák bizonyos óráiban központilag tudják csökkenteni a fényerősséget. Ezt a lámpacserét folytatják a Singellő további részein, illetve a Vársor utcán és az Erzsébet-szigeten. Mindez 108 ezer eurós városi költségvetésből valósul meg, augusztus végéig. A városban egyébként 4 ezer lámpatest van, ennek csak egy részét tudják felújítani a fenti összegből.

Éppen ezért azokon a helyeken, ahol nem történik még meg a fenti modernizáció, csak minden második lámpa fog égni éjféltől reggel ötig. Ilyen például a Villanytelepi út, a Pozsonyi út, vagy a Duna rakpart. Ugyanezen ok miatt a külvárosban éjféltől reggel öt óráig lekapcsolják a közvilágítást. Ezek a külvárosi részek a következők: Gadóc, Vadas, Szentpál, Cserhát, Kabátfalu, Kisizsa, Gyulamajor, Kava, Lándor, Harcsás, illetve a Vág-parti kerékpárút.

Észak-Komárom a közvilágítás által akár 40 ezer eurót (körülbelül 16 millió 300 ezer forint) is meg tud spórolni, a piaci áraktól függően - tette hozzá a sziakomarom.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában