Tapasztalat

2022.07.18. 20:10

18 percig küzdött a sofőr életéért az M1-esen a rendőrnő - egy egész megye tőle tanul

Horváth Helga főtörzsőrmester és társa nemrég újraélesztett egy férfit a sztrádán. A rendőrnő személyesen mesélt az esetről.

Kemma.hu

Horváth Helga rendőr főtörzsõrmester 2014 óta már instruktorként Győr-Moson-Sopron megyei rendőreit oktatja az életmentésre

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor,

Mint korábban megírtuk, egy rendőrnő újraélesztett egy fiatal férfit július 16-án szombaton az M1-esen. Horváth Helga győri rendőrnő és társa, Halász Teodóra épp ellenőrizni akarták a svéd sofőrt, amikor észlelték: a férfinek se légzése, se pulzusa nem volt, amikor a kocsijához értek. Az egyik rendőr azonnal megkezdte az újraélesztést, míg a másik segítséget hívott és biztosította a helyszínt. Tizennyolc perc küzdelem után sikerült visszahozni az életbe a fiatalembert. Horváth Helga főtörzsőrmester a kisalföld.hu-nak mesélt az esetről.

– Hét óra után az M1-es autópályán haladtunk Hegyeshalom irányába. Börcs térségében megláttuk, hogy egy svéd rendszámú autó vészvillogóval a leállósávban vesztegel – emlékezett vissza Horváth Helga. – Bekapcsoltuk a megkülönböztető fényjelzést és megálltunk a gépjármű előtt. Közeledve senkit nem láttunk a kocsiban, csak mikor odaértünk, akkor vettük észre, hogy egy fiatal férfi a kormányra borulva ül. A felszólításra nem reagált. 

A rendőrnő kinyitotta a kocsit, és ellenőrizte a fiatalember életfunkcióit. Mivel se légzése, se pulzusa nem volt, társával azonnal kivették a járműből.

– Én megkezdtem az újraélesztést, a kolléganőm pedig biztosította a helyszínt és tárcsázta a segélyhívó számot, hogy mentőt kérjen a helyszínre – folytatta a rendőrnő. – Tizennyolc percig végeztem a mellkaskompressziót, mikor a férfi fellélegzett, egy pillanatra kinyitotta a szemét és rám nézett, de rögtön újra eszméletét vesztette. Ezt követően szerencsére a légzése már stabil maradt, így adtuk át a kiérkező mentőknek. 

Horváth Helga 2010 óta hivatásos rendőr, 2014-ben végezte el a Police Medic életmentő tanfolyamot. 2016 óta pedig instruktorként Győr-Moson-Sopron megyei rendőreit oktatja, hogy a rendőrök az ehhez hasonló kritikus helyzetekben is gyorsan és magabiztosan tudjanak reagálni.

– Sokkal könnyebb volt így, hogy tudtam, mit kell tennem. Halász Teodóra kolléganőm szintén profin cselekedett, hatalmas segítség volt. Egy rendkívül forgalmas útszakaszon történt az eset, ezért mindannyiunk épsége szempontjából fontos volt, hogy figyelt a forgalomra és biztosította a helyszínt.

Éles helyzetben - Horváth Helga nem első alkalommal kamatoztatta éles helyzetben tapasztalatait. Néhány éve Rábakecöl és Beled között lett rosszul egy kerékpáros. A főtörzsőrmester akkor szolgálaton kívül volt, de azonnal megállt és egy másik segítővel közösen élesztették újra a bringást sikeresen. Kisebb esetek is előfordultak már, például volt, hogy súlyos vérzést kellett elállítania. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában