Veszélyes előnyszerzés

2022.06.18. 11:30

Videó: kiélezett helyzet Komáromban, a sorompó alatt csúsztak át a bringások

Egy 1956-pos bicikliverseny izgalmas felvételeire bukkantunk a Filmhíradók Online-on. A verseny Komáromot is érintette, ahol izgalmas pillanatokat éltek át a bringások.

Kemma.hu

Forrás: Filmhíradók Online

1956 júniusában rendezték meg a Budapest-Bécs-Budapest kerékpárversenyt, amely Komáromot is éritette. Az akkori filmhíradóban elhangzott: Budapest határában, a Bécsi országút 10-es kilométerkövétől rajtoltak a Budapest-Bécs-Budapest kerékpáros távverseny résztvevői. A rajt után sokáig együtt haladt a mezőny. Több szökési kísérlet történt ugyan, de azt az üldözők mindig szerelték. 

Győrben, a frissítő állomás előtti részhajrát Bende nyerte Christian előtt. A boly néhány másodperccel később futott át Győrön. És a frissítő, úgy látszik, jót tett, mert Győr után Christian és Bende elhúzott a mezőnytől és három kilométeres előnyre tett szert Hegyeshalomig. 

A magyar, majd az osztrák határállomáson átfutva hat versenyző maradt az élen. Bécs határában még Bende vezetett Mascha előtt. A Prater Stadionba azonban már az osztrák Mascha futott be elsőnek harminc métert ráverve Bendére. Másnap délelőtt Bécs külvárosából rajtoltak a versenyzők. Sokáig együtt futottak, így a határon könnyű dolguk volt az osztrák vámőröknek, csak le kellett számolni a libasorban kerekező mezőnyt. Magyar területen azonban Bende és Albert megszökött az elsőnapi győztes Maschával és Innthalerrel együtt. 

Az élen kerekezők előnyét még az növelte, hogy Komáromnál sikerült átcsúszniuk a sorompó alatt. A többiek az akadály miatt többperces hátrányba kerültek. 

A piliscsabai emelkedőnél Bende sikertelenül próbálkozott a szökéssel, sőt Innthaler volt az, aki mindent beleadva élre került. A kétnapos verseny befutója a Margitszigeten volt. A Palatinus fürdő előtt elsőnek a magyar Albert haladt át a célvonalon, aztán egy egész sor osztrák versenyző. Végeredményben az összesített versenyt az osztrák csapat megérdemelten nyerte.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában