Pilis Bike

2022.06.25. 11:58

Új burkolatot kapnak a kerékpárutak, útlezárások is lesznek a Pilisben

Június közepén kezdődött a Budai- és Visegrádi-hegységben, valamint a Pilis térségében mintegy 45 kilométernyi erdei kerékpárút felújítása. A beruházás több mint egymilliárd forintból valósul meg.

Walczer Patrik

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta, hogy a társaságuk ökoturisztikai kínálatában 2016-ban jelent meg a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat, mely egyre népszerűbb, évente már több tízezren használják. 

– E hálózat gerincét a hetvenes, nyolcvanas években épült aszfalt burkolatú erdei utak alkotják, melyek állapota mára – a folyamatos karbantartás ellenére – jelentősen leromlott. Élettartamuk végéhez közeledve pedig jelentős állapotjavítást célzó beavatkozások nélkül ezek az utak biztonságos kerékpáros közlekedésre belátható időn belül alkalmatlanná válhatnak – mondta Mészáros Péter. 

Annak érdekében, hogy a Dunakanyar – mint kiemelt fejlesztési térség – a biciklisek számára is egy vonzó kerékpáros desztinációként jelenhessen meg, az erdei kerékpáros úthálózatot a kor elvárásainak megfelelően kell megújítani. – A projektet már régóta érleltük magunkban, melynek megvalósítására 2019-ben nyílt lehetőségünk, pályázat keretében. A térségben megvalósuló fejlesztést követő naptári évben számításaink szerint több mint 170 ezer ember fogja igénybe venni a megújult infrastruktúrát – árulta el Mészáros Péter a több mint egymilliárd forintos beruházással kapcsolatban, melyet a Pilisi Parkerdő az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal (AOFK) közösen valósít meg. 

Szabályok - A beruházás teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területet érint: fát nem fognak kivágni, nem bővítik az aszfaltburkolatú utak számát, nem háborítják a védett növények élőhelyét sem. Az erdei kerékpározásnak természetesen megvan a maga szabályrendszere, mivel az erdő egy olyan életközösség, ahol lényegében az emberek vendégnek számítanak. Lényeges, hogy a KRESZ szabályai ott is érvényesek, maximum 30 kilométer/órával lehet közlekedni, jelzett turistaúton csak akkor biciklizhetünk, ha kerékpáros útként is jelölik. 

Az érintett útszakaszok nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap. A projektben szerepel a pilismaróti Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg, valamint a parkolótól a Pilisszentlélekig vezető út, a „Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt és a Kakashegyi-parkoló közötti szakasz is. Megújul a Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka, a pilisszentlászlói Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló, valamint a Piliscsaba–Pilisszentiván közötti erdei kerékpárút is. 

A felújítás során szakaszosan lesznek lezárások, ha valahol az alépítményt is érintik a munkálatok, ott teljes útzár is várható. Az erdőlátogatókat a Parkerdő oldalán fogják tájékoztatni arról, hogy az adott időben éppen hol várhatóak korlátozások. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában