Biztonság

2022.06.25. 07:00

Oroszlányban elhangzott: érdemes rákeresni saját magunkra a neten

Az internethasználat előnyeiről és hátrányairól tartott tanulságos előadást dr. Baracsi Katalin internetjogász a Hamvas Béla Gimnáziumban.

W. Zs.

Fotó: Shutterstock

 Az előadó a Bányásznext közösség és a Bányász Klub Alapítvány programjára érkezett. Beszélt a fiataloknak arról, hogy az internetes böngésző által kiadott információkkal miként kell bánni és milyen szűrő szükséges ahhoz, hogy valós tartalommal szembesüljön az internethasználó. Az oktatási intézményben tartott előadáson szó esett az internetes bűncselekményekről, valamint a rögzített kép- és hangfelvételekkel kapcsolatos tudnivalókról. Az előadáson részt vevők ugyan már elmúltak 14 évesek, de felelősséggel tartoznak az online tevékenységük kapcsán is. 

– A jog eszköz és lehetőség egyben. Lehetőség arra, hogy az internetező segítséget kapjon ha bajba kerül. Kiváló eszköz arra, hogy korlátot szabjon a viselkedésnek – nyilatkozta az internetjogász. 

Dr. Baracsi Katalin tapasztalata, hogy 16 éves kor felett már óvatosabbak az internethasználók. Szerinte ebben az életkorban már sokan védik a magánszférájukat, de könnyen előfordulhat, hogy olyan tartalommal szembesülnek a világhálón, amelyek nem a nyilvánosságnak készültek. 

– Az „egoszörfölés” egy biztonsági intézkedés, melynek során rákeresünk saját magunkra. Így könnyen megtudhatjuk, visszaéltek-e személyünkkel. Például felkerültünk egy társkereső oldalra, ahol egyáltalán nem szeretnénk szerepelni – hangzik a hasznos tanács végszóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában