Visegrádi országokból

2022.06.16. 20:50

Négy ország legjobb családi házai mutatkoznak be az építészeti tárlaton Tatabányán

A megyei építészkamara „hármas” kiállítást szervezett a megyei kormányhivatal aulájában.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A tárlaton ugyanis bemutatták a Visegrádi Négyek Családi Házai közül azt a tizenhat megvalósult projektet, amelyet a négy ország szakavatott ítészei 2021-ben a legjobbnak találtak. De az érdeklődők egy válogatást is megtekinthettek Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében 2013 és 2021 között címmel, amely kategóriánként ölelte fel az elmúlt évek „terméseit”. Ezzel is utalva a köztestület megalakulásának 25. évfordulójára, amelyet országosan is megünnepelnek.

A kiállítás harmadik elemeként megismerhettük mire képesek az „Építészek más művészetekben”. Így meg lehetett tekinteni Schenk Attila képzőművészeti alkotásait, illetve László Tibor és Besey László saját versét adta elő.

A rendhagyó kezdést követően dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy szűkebb hazánk építészei több esztendő válogatott munkáival rukkoltak elő. Majd arra buzdított mindenkit, tekintse meg ezt a válogatást. Sándor János, a Magyar Építőművészek Szövetsége titkára azt hangsúlyozta, hogy a V 4-ek munkái Pozsonyból érkeztek Tatabányára, ám így is alkalmat teremtenek, hogy közvetítsék a trendeket, új gondolatokat ébresszenek, illetve új szakmai áramlatokat hozzanak felszínre. 

Markos Anikó, a Komárom-Esztergom megyei Építész Kamara elnöke egyebek mellett azt emelte ki a megnyitón, hogy ez a harmadik alkalom, hogy a V 4-ek legnívósabb pályaművei „találkoznak” a kiemelkedő megyei épületekből összeállított válogatással.

Szakmai előadás - A rendhagyó, három lábon álló, rendkívül izgalmas kiállítás megnyitását követően szakmai előadás következett, amely az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek 2022. évi módosításait ismertette a szakma képviselőivel. A szakavatott előadást dr. Takács Lajos, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke tartotta. A V 4-ek kiállítás következő állomása Székesfehérvár lesz.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában