Díszes portékák

2022.06.12. 07:00

Míves edények készülnek, az ostorok is csattognak a tatai fazekasmester-találkozón (képek)

Már a hétvége első napján átütő sikert hozott a négynapos Nemzetközi Fazekasmester Találkozó és Konferencia Tatán. Sokan látogattak ki a várudvarba, hogy megcsodálhassák, hogyan készülnek a míves edények.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az időjárás is kegyeibe fogadta a hétvégén azokat, akik a Nemzetközi Fazekasmester Találkozó és Konferencia harmadik napjára látogattak ki a tatai várhoz. A kirakodóvásárban sokan el is csábultak és vásároltak is a nagy szakértelemmel készített, míves-díszes portékákból, tálakból, edényekből, kancsókból.

Megannyi művész, fazekasmester vonultatta fel díszes portékáját a vár udvarán. Az ember csak ámult és bámult, hogyan öltött formát idővel az agyag, különböző edényekké, tálakká, korsókká. A munkába belekóstolhatott a nagyközönség is, kicsinek és nagynak egyaránt bemutatták a különféle technikákat, mi több, a gyakorlatban is kipróbálhatták azokat.

A szervezők figyeltek arra is, hogy ne csak a képzőművészet képviseltesse magát a hétvégén: a színpadon egymást váltották a különböző ének-és tánccsoportok, ottjártunkkor éppen a Baji Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde Katica-csoportja adott látványos műsort az egybegyűlteknek. A várudvarban betyáros népi játékok is szórakoztatták a vendégeket, az ember bizony sokszor a saját szavát sem hallotta az ostorpattogásoktól.

Isten éltesse a becsületes és megbecsült fazekasmestereket! 

– köszöntötte a program „főszereplőit” a rendezvény hivatalos megnyitóján Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője. Mint fogalmazott, a fazekasok találkozója Tatán becsületbeli ügy, hiszen itt a becsülettel dolgozó mesterek mutatják be becsületes munkával készülő portékáikat.

A Tatai-medence országgyűlési képviselője után Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke mondta el gondolatait. Hangsúlyozta: a város ezer szállal kötődik a fazekasmesterséghez. Mint fogalmazott, volt idő, amikor 96 fazekasmester alkotott a városban, emléküket a mai napig utca is őrzi.

–  Farkasházi Fischer Mórnak, Tata szülöttének, a herendi porcelángyártás felvirágoztatójának életműve ezer szállal kötődik a városhoz. Úgy vélem, a megyei értéktárban helye van az ő életművének, egyúttal a tatai fazekasságnak is – mondta a közgyűlés elnöke.

Michl József, Tata polgármestere is köszöntőt mondott, egyúttal felhívta a figyelmet a város nyári nagyrendezvényeire: a június eleji Patara Török-kori Történelmi Fesztivál és a fazekastalálkozó után a hétvégén a Tatai Sokadalomra várják az érdeklődőket az Angolkertbe, a júniust pedig a Víz, Zene, Virág Fesztivál zárja, 24-e és 26-a között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában