Gólyahír

2022.06.26. 07:01

Kiki, Pitypang, Virágszirom - már nevük és gyűrűjük is van a környei gólyafiókáknak

Második alkalommal érkeztek szakemberek a Magyar Madártani és Természetvédelmi, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, az E.ON Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától, hogy átvizsgálják a falu központjában lévő fészket.

S. G.

A fiókák négyhetesek voltak a gyűrűzéskor

Forrás: kornye.hu

Három fiókát rejtett az idén is a fészek – derült ki a gólyák gyűrűzésekor. Két évvel ezelőtt egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét egy gólyapár. Akkor az egyébként kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül jártak, ezért a környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve azonnal fészekmentő, fészeképítő akcióba kezdett.

A pár 2021-ben is visszatért, amikor három fiókával gyarapodtak, és a gyűrűzés során a Lara, Misi, Félix nevet kapták. A legutóbbi környei Gólya ROAD SHOW kezdetén a gyerekek, felnőttek mellett a fészekből egy ideig a gólyapár is érdeklődve figyelte az előkészületeket, majd a szakemberek érkezésekor mindketten elrepültek. Kiderült: a madarak látása, hallása kiváló, a szaglásuk azonban meglehetősen rossz, így nem kell majd a későbbiekben attól tartani, hogy a gyerkőcök simogatása után nem fogadják vissza őket. 

A szakemberek elmondták azt is: a környei fiókák négyhetesek voltak a gyűrűzés időpontjában, a legidősebbek a roadshow addig gyűrűzött gólyái közül. Az első repülésük július végén, augusztus elején várható a többi fiókáéhoz hasonlóan. Kiki, Pitypang, Virágszirom – ezeket a neveket adták a gyerekek a három fiókának, s mivel négy gyerkőc szeretett volna névadó lenni, a tojót is elnevezték Gólyinak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában