TAVIDÖK

2022.06.24. 15:56

Izgalmas, kihívásokkal teli évet értékelt a tehetséges tatai diákpolgármester

Bátki Piroska, a TAVIDÖK vezetője az első olyan diákpolgármester, aki két éve tartó ciklusát tölti Tatán. A református gimnázium tanulója a 2022-es első félév történéseiről mesélt.

Raffael Veronika

Forrás: beküldött

– Milyen programokkal indult az év a városi stratégia kidolgozása mellett? 
– Egy rendkívüli grafikustanuló tehetségének lehettünk szem- és fültanúi Tatán, a Peron Tehetségközpontban január 15-én Szikora Georgina kiállításmegnyitóján. A Talentum szakgimnázium 12. osztályos tanulója kapott lehetőséget, hogy grafikáit Kezdetek címmel megmutassa a nagyvilágnak. A Tatai Városi Diákönkormányzat támogatta a fiatal grafikus első önálló kiállításának létrehozását a Peron Tehetségközpontban. A megnyitón tanára, Szigetvári Krisztina, valamint Cserteg István ifjúsági referens méltatta a tehetség kibontakozását és természetesen az alkotásait. Tóth Kincső az Eötvös gimnázium tanulója zenével köszöntötte a kiállítás résztvevőit. 

– Tata volt diákpolgármestere, Kelemen Anna is többször visszatért a programok kapcsán. Hogyan tudta tapasztalataival támogatni a munkát? 
– Januárban Kelemen Anna diákjogtémában tartott rövid előadást, majd beszélgetés volt a résztvevőkkel, a fiatalok a helyszínen kaptak választ kérdéseikre. Anna a Nemzeti Ifjúsági Tanácsban folytatja közéleti munkáját, így tapasztalatait meg tudta velünk osztani. Amikor áprilisban a Tatai Országos Diáktalálkozót rendeztük, zsűritagként számíthattunk a figyelmére. Olyan projektek születtek az országos diáktalálkozón, amelyeket megvalósíthatónak és hasznosnak gondolt a zsűri tagjaként. 

– Az év kiemelt ifjúsági eseménye a hagyományos városi tehetséggála. Műsorvezetőként és szereplőként mely történések voltak emlékezetesek a programon? 
– Tata Város Önkormányzata és Diákönkormányzata szervezésében városi Tehetséggálát rendeztünk március 25-én a Peron Tehetségközpontban, ahol 180 fiatal tehetséget 12 produkcióban láthatott a közönség. Tata 2019 nyarán nyerte el a Tehetségbarát Önkormányzat címet. Az elismerésben olyan önkormányzatok részesülhetnek, melyek segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és a tehetséggondozó szervezetekkel is példamutató együttműködést folytatnak. Tata önkormányzata hosszú ideje nyújt széles körű ösztöndíj-támogatást, emellett köznevelési, közoktatási, és közművelődési megállapodások útján is támogatja a tehetséggondozással foglalkozó intézményeinek, szervezeteinek működését. 

Országos fórum - Bátki Piroska kiemelte a Tatai Országos Diáktalálkozót, amely áprilisban négy napon keresztül zajlott partnerségben. A találkozó a „Projektre fel” alcímet kapta. A diákok nagyszerű ötleteket varázsoltak projektté, de a munka mellett is a játéké, az ismerkedésé volt a főszerep. Csapatmunka, bizalom, egymás iránti kölcsönös tisztelet és szeretet jellemezte a négy napot. Az idei találkozó fő célja az volt, hogy a résztvevőket ellássa azokkal a gyakorlati ismeretekkel, amelyek segítségével képesek lesznek jól megalapozott és lendületes ifjúsági projekteket megvalósítani helyi közösségeikben. A csapatban dolgozó fiatalok három olyan projektet álmodtak meg, amely a kortársaikat szolgálja. A tervezés során a diákok mentorok irányításával átgondolták a szakmai és pénzügyi feltételeket is, annak érdekében, hogy hazatérve akár a gyakorlatba is átültethessék elképzeléseiket. A projekttervek továbbfejlesztését, megalapozottságának erősítését segítette elő az is, hogy egy háromtagú zsűri értékelte a résztvevők szóbeli beszámolóit.

– A városi diákönkormányzatban a feladatok elosztására törekedtek, sikerrel. Hol Lévai Dominik vállal több szerepet alpolgármesterként, hol Szénási Csilla dolgozik többet rendezvényen. Hatékony az együttműködés? 
– Azt gondolom, mindenkinek sok tanulnivalója és feladata van. A feladatok elosztására nagyon kell törekedni, hogy mindenki a tudásának és időbeosztásának megfelelőt végezze. Jó volt együtt dolgozni a Tehetséggálán Szabó Emese Lizával. Imeli Dóra és Ködmön Kristóf a Nemzeti Ifjúsági Tanács Budapesten megrendezett ötödik Országos Ifjúsági Találkozóján vett részt március 26-án, amelyen elsősorban a hazai diákönkormányzatok delegáltak fiatalokat. Az egész napos rendezvényen Tata diákönkormányzata is képviseltette magát. Cserteg István, Tata ifjúsági referense, Imeli Dóra és Ködmön Kristóf, a TAVIDÖK tagjai vettek részt a találkozón. Tata korábbi diákpolgármestere, Kelemen Anna a NIT előadójaként volt jelen az eseményen. Személy szerint nagyon köszönöm a TAVIDÖK minden tagjának a folyamatos munkát, a mentortanároknak a támogatást. 

– Mérföldkövet jelenhetett az Ezer arcunk – ezer rajzunk kiállításmegnyitó is. Miért volt különleges esemény? 
– Tatán, a Piarista Rendházban április 28-án nyílt meg az Ezer arcunk – ezer rajzunk kiállítás. Tata Város Önkormányzata, Tata Város Diákönkormányzata évek óta hagyományos alkotópályázatra invitálja a tatai diákokat. Az idei pályázat mottóját az Edda együttestől kölcsönözték a szervezők: „Álmodtam egy világot magamnak”. 33 alkotás érkezett határ­időre a pályázatra. A megnyitón minden alkotó kapott ajándékot és oklevelet. Művészeti alkotótáborban dolgozhatnak a nyáron díjazottak közül a kiemeltek. Az alkotások nagyon érdekesek, esetenként elgondolkodtatóak, vagy éppen meghatóak voltak. Váradi Lili Dóra színes, komplex alkotása megihlette a fiatalokat, ő a TAVIDÖK különdíját kapta. 

– Májusban ugyancsak sok fiatal segítette a város szépítését ültetési akcióban... 
– Igen, csaknem 400 tő évelőt, örökzöldet és lombhullató cserjét ültettünk a Tópart sétány mellé. A Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaihoz csatlakozott Tata Város Diákönkormányzata, az Új úti iskola és diák­otthon és a Vaszary iskola diákjai is kivették a részüket a munkából. A helyszínen területrendezés és gyepfelújítás is megvalósult, miután friss, tápanyaggazdag talajt terítettek le. A kiültetett növényeket a jövőben a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. fogja gondozni. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában