Magyar-magyar kapcsolatok

2022.06.17. 16:53

Határtalanul utazhatták be a Felvidéket a tatai Fazekas iskola tanulói

A Határtalanul program révén egyhetes felvidéki kiránduláson vettek részt a Fazekas Utcai Általános Iskola diákjai. Jégbarlangban, ezüstbányában és a Rákóczi-szarkofágnál is jártak az utazáson

Raffael Veronika

Forrás: beküldött

A külhoni és az anyaországi magyarok közötti kapcsolatot elősegítő pályázat révén Alsósztregovát, a Szádelői-völgyet és a Dobsinai-jégbarlangot is meglátogathatták nemrégiben a tatai Fazekas Utcai Általános Iskola diákjai. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által szervezett program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése a határon belüli és a határon túli magyarság között.

A Határtalanul programban magyarországi iskolák tanulói a magyar kormány támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyar közösségekről. A program célja továbbá, hogy minden magyarországi fiatal az iskolás évei alatt legalább egyszer eljusson egy határon túli, magyarok lakta településre. 

A pályázat segítségével keltek útra a tatai tanulók is, akik a Felvidék számos szegletét meglátogathatták. Az indulás előtt az intézmény pedagógusai előkészítő órákat tartottak az út részleteiről a 6., 7. és mindkét 8. osztályban, a diákok élményeit Szeibert-Vécsi Tünde, az iskola egyik pedagógusa és az út szervezője összegezte: 

Az első napon Alsósztre­govára, a Madách Imre-múzeumba látogattunk el. Ott megcsodáltuk az emléktárgyakat, a szobákat és a régi festményeket, írásokat. Az ember tragédiájának történetét is meghallgattuk. A második állomás a füleki vár volt, ahol szintén érdekes történeteket hallhattunk a várról. Minden szegletét bejártuk, gyönyörű kilátás tárult elénk. A vár után egy gótikus stílusú templomot néztünk meg. Következő állomásunk a jégbarlang volt. Rájöttünk, hogy igen kevés jég van benne. Az ott lévő fennsíkon labdáztunk és pacs-pacsoztunk. Innen már csak a szállás volt hátra, ami egy szép völgyben helyezkedett el csodálatos kilátással.

A Határtalanul program révén egyhetes felvidéki kiránduláson vettek részt a 
tatai Fazekas Utcai Általános Iskola diákjai.
Szép tájakat, emlékezetes helyszíneket látogattak meg Felvidéken (Forrás: beküldött)

A második nap az utazók a betléri Andrássy-kastélyhoz kirándultak, ahol az épület impozáns kertjét és múzeumát csodálhatták meg. Utána Rozsnyóra utaztak, ahol egy bányászati múzeumot, azon belül is egy kiépített bánya illusztrációját nézték meg. Itt volt idő bejárni a város főterét. Csucsomon aztán egy bányászati emlékművet vettek szemügyre, majd az Andrássy-mauzóleumhoz vezetett az útjuk. Ott kiderült: az épületet Andrássy Dénes szerelmének, Franciskának építtette. 

A hét közepén buszra szálltunk, és elmentünk a Szádelői-völgybe, onnan pedig Kassára, ahol először a rodostói házat néztük meg, ahol II. Rákóczi Ferenc élt száműzetése ideje alatt. Ezután a dómba sétáltunk át, itt megkoszorúztuk Rákóczi szarkofágját. A folytatásban a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkba látogattunk el, ahol a Dobsinai-jégbarlangot néztük meg. Itt gyönyörű jégformákat láttunk, szinte hihetetlen volt. A barlang után Késmárkra utaztunk át. Lőcsén meglátogattuk a városházát, tettünk egy városnéző körutat. Hazafelé Zólyom várát néztük meg, majd Selmecbányára mentünk, ahol megnéztünk egy bányamúzeumot, és lemehettünk a bányába, ahol régen tényleg bányászták az ezüstöt.

– elevenítette fel a kalandos út részleteit a pedagógus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában