Kivételes jelenség

2022.06.17. 11:30

Figyelem! Bolygóvonat érkezik az 1-es vágányra! A tatai amatőr csillagász elárulja, honnan nézd

Egyedülálló égi jelenség tanúi lehetünk június 17-e és 28-a között, ha tiszta időben, jókor jó irányba fordulunk az éjszakában. Nagy Sándort kérdeztük, merre nézzünk, mit keressünk az égbolton.

Kemma.hu

Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.h

Elképesztően ritka jelenség lesz látható megyénkből is az égbolton június 17–28. között. Ezekben a napokban, az éjszakák folyamán a Naprendszer összes bolygója felsorakozik és tündököl különböző fényerővel a fejünk felett. Vagyis annál kicsit lejjebb, a horizont közelében. Sokan együttállásként emlegetik a jelenséget, ám Nagy Sándor a tatai csillagda amatőr csillagásza szerint másról van szó.

– Mivel a bolygók nem állnak majd közel egymáshoz, ezért az együttállás kifejezés nem helytálló. Sokkal inkább egy bolygóvonat jelenik majd meg az égen, amelyben az egyes bolygók egy íven szépen felsorakoznak egymás után. Mindig éjfél körül lesz érdemes elkezdeni a megfigyelést, a Szaturnusz ugyanis akkor kel majd, és szabad szemmel is látható lesz csakúgy, mint az őt követő Jupiter, a vöröses fényéről jól felismerhető Mars és a Vénusz. A sornak itt még nincs vége, hajnali 4-kor ugyanis csatlakozik hozzájuk a Merkúr is, aminek észleléséhez már érdemes távcsővel felszerelkezni – mondja az amatőr csillagász.

– Egy vadászati távcső is megfelel erre a célra. Ekkor már hajnalodni fog, így a bolygót keresni kell majd. Nem árt, ha valaki, aki járatosabb a témában, ebben a segítségünkre van, de remek applikációk is elérhetők, amik mindig a bolygók aktuális helyzetét mutatják meg nekünk. De a vonat még ennél is hosszabb lesz, a Merkúr után ugyanis felzárkózik a Neptunusz és az Uránusz is, ezeket azonban már biztosan nem láthatjuk eszközök nélkül – árulja el Nagy Sándor.

Miért érdemes megkeresni a bolygóvonatot? - Ilyen jelenségre legutóbb még a honfoglalás előtt, 947-ben volt példa, legközelebb pedig 2492. áprilisában láthatnak majd hasonlót a földlakók. Különlegessé teszi a bolygósort az is, hogy az 5 szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben látszik majd az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint már iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz. Ráadásul különleges vendégként a Pluto és a legnagyobb és legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll majd a sor végére. Sőt, még a Fiastyúk is feltűnik a Vénusz felett.

– Ha valaki pedig minden éjjel felnéz erre a különleges sorra, megtapasztalhatja, ahogy a folyamatosan fogyó Hold végighalad a bolygók mellett, fordított irányban, a napok múlásával mindig egy kicsit tovább araszolva. Vagyis az égboltnak ez az egyedülálló jelensége minden hajnalban más-más arcát mutatja majd – fokozza tovább az amatőr csillagász. 

Nagy Sándor azt is elárulta, hogy a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum bizonyosan szervez majd eseményt a rendhagyó látványosság apropóján, erről pedig a csillagvizsgáló Facebook-oldalán és a Tatai Csillagda honlapján érdemes tájékozódni. És hogy honnan nézzünk az ég felé? A csillagok tatai szerelmesétől ezt is megtudtuk.

– Aki Tatáról szeretné megpillantani a bolygóvonatot, annak a Kálváriára vagy az Öreg-tó partjára érdemes kimennie. A tóparton a Platán és a Kastély-tér környékét a legjobb ötlet célba venni, hiszen a jelenség az égbolt keleti, déli részén mutatja meg magát, így fontos, hogy az ne legyen fák vagy épületek takarásában. Emiatt Tatabányán a Turul biztosan nem alkalmas a megfigyelésre, de a Csónakázó tónál, a lámpáktól távolabb állva megpillanthatjuk a fényesebb bolygókat. Esztergomban a magasabban fekvő Bazilikához érdemes menni, Komáromban pedig a Duna-parton vagy a hidaknál lehet próbálkozni a megfigyeléssel – árulta el Nagy Sándor.

Mielőtt azonban teljesen belefeledkeznétek a bolygóvonat csodájába, töltsétek ki alábbi kvízünket! Csak néhány kattintás és kiderül, mennyire felkészülten szegezitek majd a tekinteteteket az éjszakai égboltra  június 17. és 28. között.

1.
Hány égitest látható majd a "vonatban"?
2.
Mikor lesz látható az égi jelenség?
3.
Az égbolt mely részén lesz látható a bolygóvonat?
4.
Melyik bolygó lesz a vonat mozdonya, amely elsőként tűnik fel az égbolton?
5.
Mikor kel a Merkúr a sorban?
6.
A Hold milyen fázisban lesz az észlelési időszakban?
7.
Mikor lesz látható a Földről legközelebb ilyen bolygósor?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában