Múltidéző

2022.06.04. 20:00

Emlékszel a régi Bástyára? Az esztergomi áruház hamar a Duna-lánc új bástyája lett

A korabeli filmhíradóból kiderül, hogy a vásárlók 37 évvel ezelőtt sem gondolkodtak másképp: bő választékkal, friss áruval lehetett őket lázba hozni Komáromban és Esztergomban is.

Kemma.hu

Forrás: filmhiradokonline.hu

A kereskedelem szakma. A vásárló és a sajtó azonban egyetért abban, hogy mindenki hasznára lenne, ha a szakmabeliek hivatásnak éreznék.

– hangzik az 1985 júliusában készült filmhíradó felütésében. Ahogyan most, úgy az akkori vásárlók is a teli polcokra, a lakóhelyükhöz minél közelebb eső üzletekre, friss és változatos termékkínálatra voksoltak, ha megkérdezték őket.

A boltok áruellátásáról szóló beszámolóból kiderül, hogy a Dunalánc három, Budapest közeli megyét látott el: Pest és Nógrád mellett Komáromot – a mai Komárom-Esztergom megyét – is. A nyilatkozók szerint a  hálózat nagy előnye a pontos és megbízható áruszállítás.

...minden újdonságot, áruféleségeket leszállítanak az ABC-áruházakba, a szerződésünkben foglaltaknak megfelelően és ezenkívül a hiánycikkekből is kiemelten látnak el bennünket. A folyamatos heti túrákon kívül még két-három alkalommal szállítanak hetente árut, ami jelentősen növeli az áruellátási színvonalunkat.

– ad hangot elégedettségének a filmben egy boltvezető, hozzátéve, hogy ezzel a megoldással mindenki jól jár. A korabeli felvételeken feltűnik a mozgóbolt is, ami szintén nagy sikert aratott a kisebb településeken élő vásárlók körében.

Nagyon örülök a mozgóboltnak és Isten áldása nekünk, mert harmadik hete, hogy beteg a boltosunk. Kis település vagyunk, ahova tartozunk 3 kilométer odamenni is, az is probléma volna, meg időtöltés. Idejön helyünkbe a mozgóbolt, mire szükségünk van, mindent megkapunk, úgyhogy a pénztárcát kiürítjük.

– meséli egy vásárló. A Duna-lánc a határmenti áruforgalomtól, importáruktól, az áruházi cseréktől, a különböző termeltetéseken keresztül a nagy állami vállalatok mellett, a magán kisiparosoktól kezdve mindenhonnan igyekezett árut felkutatni és vásárolni, hogy a lakosság ellátását, no és persze a saját profitját biztosíthassa.

A Dunakanyar a harmadik legfontosabb ellátási körzet volt Magyarországon, Budapest és a Balaton után, így a láncnak különösen fontos feladatot jelentett ennek a területnek az ellátása. Hiszen, ha jó az idő, a hétvégeken többszörösére nő itt a forgalom.

A híradó arról is beszámol, hogy Dunalánc-hálózat új esztergomi bástyája a helyi Bástya áruház volt. A lánc javított az ellátáson a csúcsszezonban: nagyobb és biztonságosabb, álandóbb áruválasztékot nyújtott a fogyasztóknak. Az üzletvitelhez persze hozzátartozott az üzletnek a pedantériája, az üzletben dolgozók magatartása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában