Több mint jótékonyság

2022.06.09. 11:45

A mobilod miatt hívnak könyvtárba a tatabányai SMA-s tesók

Az SMA-s testvérek családja ismét bebizonyítja, hogy másokra is gondolnak. Ezúttal olyan jótékonysági előadást szerveznek, amely mindenki hasznára válik, aki csak egyszer is fogott a kezébe okoseszközt.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Aktuális témát boncolgatnak június 16-án fél hattól a József Attila Megyei Könyvtárban a Most mint soha Alapítvány szervezésében. A mobilfüggőség következményeiről, a közösségi média pszichológiai hatásairól beszél majd Moravcsik-Fecskés Orsolya – pszichológus, iskolapszichológus, kétszeres édesanya. Az előadáson résztvevők a tatabányai SMA-s testvérpár, Bazsó Dani és Bercel gyógykezeléséhez járulhatnak hozzá a bibliotékában.

Azt már a fiúk édesanyjától, Bazsó-Varga Beátától tudtuk meg, hogy 10 éves kortól ajánlják az előadást mindenkinek, és hogy az ötlet  Moravcsik-Fecskés Orsolyáé volt, ő ajánlotta fel, hogy adja a tudását,  valamint a szervezésben is jelentősen kiveszi a részét. Ahogy Beáta fogalmazott, ő maga a saját bőrén is tapasztalja, milyen fontos a téma, hiszen három fiút nevel, akik közül a legnagyobb bizony már kiskamasz. 

− A világjárvány nyomán, a digitális oktatás miatt is központi szerep jutott akarva, akaratlanul is a digitális eszközöknek. Idővel azt vettem észre, nagyon vékony lett a határ a tanulás és a „csak úgy nyomkodás” között. De nem csak rajtuk, hanem magamon is tapasztaltam ezt. A munka, a kapcsolattartás a távol élő rokonokkal, barátokkal mind a közösségi felületeken zajlik. Naponta többször is kézbeveszem a telefont csak úgy.  Próbálom mindezt keretek közé szorítani hogy se az én, se pedig a gyerekek életében a jövőben ne vegye át teljesen a személyes kapcsolatok, találkozások „varázsát” az online tér − mesélte Beáta, aki otthon bevezette, hogy srácoknak egy bizonyos idő lejárta után le kell tenniük a használt okoseszközt. 

Azért is érdekel Orsolya előadása, mert sokszor előfordul, hogy akár késő este érkezik olyan üzenet, amire reagálni kell. Csak felmerül bennem a kérdés: valóban reagálni kell? Régen sem tudtak reagálni, megvolt mindennek a maga helye, ideje. 

Mint egyén és mint szülő is azt érzem, hogy ezen az előadáson szembesítve leszek sok olyan dologgal, ami nem biztos, hogy kellemes érzéssel fog eltölteni, de tapasztalva a közösségi média hatásait, várom, hogy Orsi felnyissa egy picit a szemem. Ami biztos, hogy a nagyfiam is jön velünk az előadásra. Remélem picit jobban megérti, hogy miért mondom azt, hogy igenis szankciók között kell az eszközöket kezelni. Maradjunk annyiban, hogy törekszünk, hogy valóban így is legyen − tette hozzá Beáta, akitől természetesen azt is megkérdeztük, a két kisebb fiú hogy van most, hogy fejlődnek. 

Dani és Berci, mint megtudtuk, túl van a 14. illetve a 11. Spinraza-kezelésen. Szeptemberben lesz az „évfordulós” kezelés, ilyenkor mindig több és sokrétűbb vizsgálat zajlik le náluk. A kezelőorvosuk azt mondta, elégedett a fiúk teljesítményével, szépen haladnak, ügyesednek. Még ha kis lépésekben is haladnak, az SMA, vagyis a gerincvelői izomsorvadás esetében minden apró lépés hatalmas energiabefektetést és munkát igényel a kis (és nagy) betegek részéről. 

− A doktornő szerint jó kezekben vannak a fiatalok: ügyesek, ügyesek vagyunk. Egyet kell vele értenem. Kiváló pedagógusok és gyógytornászok segítik a fiúkat nap mint nap abban, hogy minél ügyesebbek, erősebbek legyenek. Az már más kérdés, hogy az itthon végzendő feladatok sosem férnek bele egy napba. De egészen addig, amíg a fiúk ilyen szépen alakulnak, úgy gondolom, minden befektetett energia megéri. Ha ilyen ívű lesz a fejlődés végig, biztos vagyok benne, hogy elérjük a kitűzött célt − mesélte az anyuka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában