Fókuszban az esélyteremtés

2022.06.28. 18:53

6 intézményben 210 program a gyerekekért – összegeztek a tatabányai köznevelési konferencián

Sugár Gabi

Dr. Madariné Molnár Tünde is előadást tartott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése volt a középpontban a Tatabányai Tankerületi Központ a Vértes Agorájában szervezett keddi projektzáró rendezvényén. Az intézmény 2017-ben adta be pályázatát, amelynek eredményeiről tájékoztatták a megye különböző pontjairól érkező gyógypedagógusokat.

Rendkívül fontos az integráció, a társadalmi elfogadás

– emelte ki Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében, azzal folytatva, hogy a 303 milliós támogatás a súlyos és halmozottan fogyatékos gyerekek és családjaik, valamint a velük foglalkozó pedagógusok ismereteinek bővülését szolgálta. Szorosan együttműködtek a projekt időtartama alatt létrejövő Esztergomi Tankerületi Központtal. A pályázatnak köszönhetően javult az érintettek ellátása a megyében, minőségi képzéseken vehettek részt a gyógypedagógusok, és eszközbeszerzésre is lehetőség nyílt. Sok iskolában alakultak ki jó gyakorlatok, amelyekről a konferencián be is számoltak.

Bacsó Ágnes, a projekt szakmai vezetője összegezte a pályázat fontosabb állomásait. Mint mondta, a rendkívül szerteágazó projekt keretén belül szakmai és módszertani segédanyagok készültek, a pedagógusok részt vehettek speciális tanfolyamokon, számukra workshopokat, tréningeket szerveztek, speciális tárgyi eszközök használatára is felkészítették a szakembereket, szülősegítő és érzékenyítő programok is születtek. Összesen hat intézményben 210 program valósult meg, 2890 speciális és 370 infokommunikációs eszközt tudtak beszerezni. Több százan szereztek új ismereteket a projekt kapcsán.

Vető Anna, a Nem Adom Fel Alapítvány képviselője, zeneterapeuta az autizmussal élő gyermekek zenei fejlesztéséről szólt. Kiválóan szemléltette, miként kapcsolódhat össze a zene segítségével a fejlesztőpedagógus a szociális nehézségekkel küzdő gyerekekkel.

A kulcs a játék, az egymásra figyelés

– hangsúlyozta, majd ismertette Heinrich Ullrich színes kottarendszerét is, és citerával előadott dallamokkal mutatta be, miként lehet a gyakorlatban minél gyorsabban kapcsolódni, játszani a gyerekekkel. A konferencián hat intézmény képviselői számoltak be jó gyakorlatokról.  Előadást tartott dr. Madariné Molnár Tünde, a megyei pedagógiai szakszolgálat főigazgatója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában