Tünetek

2022.05.14. 15:52

Tatabányai allergológus: új pollenvariánsok a levegőben, új típusú asztma jelent meg

Megszokott, hogy márciustól őszig az általános tünetek: orrdugulás, orrfolyás, rohamszerű tüsszögés miatt sokan keresik fel az orvost, de idén az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel is jelentkeznek. A lehetséges okokról dr. Viczián Magdolna allergológust kérdeztük.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Idén jóval többen fordulnak szakemberekhez súlyos alvászavar vagy múlni nem akaró fáradékonyság érzése, illetve az allergia következtében kialakult elhúzódó vagy visszatérő kötőhártya-gyulladás miatt. Portálunknak dr. Viczián Magdolna nyilatkozott, a Szent Borbála Kórház allergológusa, tüdőgyógyásza. A szakember a szokásosnál korábban jelentkező és az erős tünetek hátteréről is beszélt. 

– Az enyhe tél és a nagy szárazság megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben.

A korai tünetek másik lehetséges oka, hogy új típusú allergének jelentek meg a levegőben. Június 22-t, a nyári napfordulót megelőzően megjelentek a legerősebb allergén, a parlagfű eddig ismeretlen variánsai.

A növényvédő szerek használata miatt is lehetséges a korai virágzás, ugyanis a nagy hormonhatás következtében előbb indul el a növények „ivarérése“ – nyilatkozta az allergológus. Hozzátette, van egy új típusú asztma is, ami egyre több esetben okoz kellemetlen tüneteket. 

– Az elmúlt napokban egyre több a vihar. A légköri mozgások pedig szétrobbantják a pollenszemeket és mikroméretű változatait viszi tovább a szél. Kis méretük miatt egészen mélyre is juthatnak, tehát nemcsak a légutakban tapadnak meg, hanem egyenesen a tüdőbe kerülnek – fűzte hozzá dr. Viczián Magolna.  A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete. 
 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Vedrédi Csenge: Van ételallergiás a baráti társaságomban, aki laktózmentesen étkezik, és van parlagfűre érzékeny is. Véleményem szerint az ételek minőségi romlása és a klímaváltozás lehetnek az egyik legfőbb okai annak, hogy évről évre nő az allergiások száma. Nagyon remélem, hogy nem ér utol az allergia és kimaradok az összesítésből.
 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Török Istvánné: Sosem voltam allergiás. Eddig el sem tudtam képzelni, hogy mennyire megnehezíti az életet. Egészen eddig, mert néhány hete tüsszögésre ébredek. Lefekvés előtt mindig bekészítek magam mellé egy pohár vizet és zsebkendőt, hogy ne kelljen a reggeli ébredés után kapkodnom. Nagyon zavaró ez a helyzet, remélem, hamarosan elmúlik.
 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Gaszt Mária: Több mint húsz évvel ezelőtt voltam allergiás a levélporra. Elég súlyos, ekcémás tünetek is előjöttek. Az érzékenységem azonnal megszűnt, hogy eljöttem a munkahelyemről, a postáról. Azóta csak egyszer-kétszer jött elő az érzékenységem, eldugult az orrom. Például kukoricamorzsolás közben. A házi portól viszont semmi bajom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában