Kardiotanösvények

2022.05.24. 15:48

Szív- és érrendszeri betegek és „cukrosok” is gyógyulhatnak a pilisi tanösvényen

A Budapesti Szent Ferenc Kórház a főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt-vel újabb egészségügyi tanösvényt létesített a Budai-hegységben – ezúttal a Hármashatár-hegyen.

Walczer Patrik

Túra az egészségmegőrzésért

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A  Budapesti Szent Ferenc Kórház „Út az egészséghez” elnevezésű programjában eddig országosan 6 helyszínen létesített kardiotanösvényeket. Ezek az ösvények kreatív módon segítik a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. A most átadott útvonal a 7. ilyen tanösvény.

A rehabilitációt és életmódváltást segítő hármashatár-hegyi túraösvényt úgy formálták, hogy az egészséges lakosság számára is használható és informatív legyen. A tanösvény célja, hogy egy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk szívünk egészségi állapotáról azáltal, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit kísérjük figyelemmel és rögzítjük a túra okozta terhelés közben.

Az útvonalak és pulzusmérő pontok kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak. Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője az átadón kiemelte: a Parkerdő számára nagy öröm, hogy területén immár a harmadik olyan tanösvény kialakításában vehetett részt, amely kifejezetten az erdők egészségmegőrző szerepére épít. 

A túra során mért egészségügyi adatokat egyénileg teljesített vagy vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein. Az ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. A programhoz egyedileg kifejlesztett mobilapplikáció is tartozik, melynek segítségével a pulzus- és egyéb egészségügyi adatok egy személyes online felületen rögzíthetők.

A program innovatív információtechnológiai partnere nevében Dr. Máté Attila kiemelte: a cég saját fejlesztésű Fókusz Program applikációjában megjelenik a túra útvonala és a tényleges tartózkodási hely, és a rendszer a pulzusmérő pontokon figyelmeztet a mérésre, a mért pulzusértéket a megtett távolság- és időadatokkal együtt beolvassa a kardiológiai naplóba, majd előre megadott orvosszakmai utasítások alapján mesterséges intelligencia segítségével elvégzi a rizikóértékelést és szükség esetén riasztja a kórház szakemberét.

Egyre hatékonyabb ellátás - Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: „Magyarországon egyre hatékonyabban tudjuk ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, az esemény után egy éven belüli halálozási adataink azonban aggasztóak. Ahhoz, hogy ezen változtathassunk, a gyógyszerek mellett a betegek együttműködését elindító és segítő programokat kell nyújtani. Ilyen ez a kardiotanösvényprogram, amit célunk országos hálózattá tenni, és kísért tanösvényprogramjainkat kibővíteni a cukorbeteg, illetve post-covid célcsoporttal, valamint továbbfejlesztését tervezzük SM betegek számára is, illetve a programon belül másfajta mozgásprogramok felé is nyitunk (például nordic walking, bicikli, speciális célcsoportoknak e-bicikli).”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában