Ritka fogás

2022.05.16. 12:49

Nem fogod elhinni, mi akadt egy pecás horgára Tatabányán

A csíkos sügér nem csak a tatabányai Erőmű-tóban számít igazi ritkaságnak, országszerte is csak kevés helyen fogható.

Kemma.hu

Forrás: pecaverzum.hu

Hideg László harmincegy éve horgászik, de még sohasem fogott korábban olyan halat, mint ami május 13-án, pénteken akadt a horgára az Erőmű-tóban. A két szem csontira, egy 40 centiméteres csíkos sügér vágott rá, így egy hazánkban roppant ritka halfajt sikerült lépre csalnia. 

Vendégpecára voltam hivatalos egy barátomhoz a tatabányai Erőmű-tóra. Nagy meglepetésemre egy olyan halat tudtam úszós készséggel a stégre segíteni, ami igen ritkának számít. Idén 31 éve hogy horgászom, de most találkoztam az első ilyen egyeddel. Természetesen fotó után visszanyerte szabadságát! Sporttársi tiszteletem!

 – írta a boldog horgász a pecaverzum.hu-nak. 

Csíkos sügér akadt a horogra Tatabányán.
Forrás: pecaverzum.hu

Zsombók Károly tógazda a szakoldalnak azt is elmondta, tudnak róla, hogy élnek a tóban csíkos sügérek, de azok csak hébe-hóba kerülnek elő. Magyarországon a halgazdáságok – köztük a szarvasi Halászati Kutatóintézet – foglalkoznak az úgynevezett hibrid csíkos sügér nevelésével. Ezt a tenyészhalat a Morone nemzetség két fajának, a csíkos sügérnek (Morone saxatilis) és a fehér sügérnek (Morone chrysops) a keresztezéséből hozták létre.

A csíkos sügér kevés helyen fogható idehaza, ilyen például a Maconkai-víztározó, amelynek 1999 óta létező és Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáján összesen 18 csíkos sügér szerepel. A legnagyobb, amit 2017-ben fogtak, 47 centiméteres és 2,45 kilós volt. Érdekesség, hogy 2017 és 2021 között Maconkán egyetlen egy ilyen hal sem került fel az adatbázisba, idén viszont már hat példányt is regisztráltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában