Közös kincsünk

2022.05.25. 20:07

Napfénnyel mutatja be a Duna páratlan szépségét az esztergomi Suzuki-installáció

Szeptember végéig lesz látható az esztergomi Erzsébet-parkban az a különleges fotóinstalláció, amellyel a vizeink tisztaságának megőrzésére hívja fel a figyelmet a Magyar Suzuki.

Mórocz Károly

Fotó: Fényes Gábor

A fotótörténeti képalkotási módszert idéző köztéri alkotás 12 fotóját a nap fénye világítja át, így a különböző napszakokban és időjárási körülmények között más-más atmoszférát teremtve közvetíti a Duna-menti természet páratlan szépségét.

A Magyar Suzuki a Paradigma Ariadné építészirodát kérte fel a Közös kincsünk a Duna című alkotás megtervezésére, a fotókat Gulyás Attila természetfotós készítette. A tervezőket a klasszikus fotótörténeti módszerek, mint a fénykúp és a camera obscura inspirálta – ezek képalkotási eljárását idézi az az alulról nyitott, élére fordított gúla, amelynek homlokfelületén 12, a Duna magyarországi szakaszán készült fotó kapott helyet.

A gúla vörösre festett deszkaburkolata Esztergom címerének színét követi, míg a támasztó uszadékfa a folyó előtt tiszteleg. A fotókat olyan plexilapra nyomták, amelyek engedik átszűrődni a nap fényét.

Az Erzsébet-parkba tervezett installációval a köztéri kiállítás műfaji határait szerettük volna kitágítani. A cél az volt, hogy a város köztereit használókat kizökkentsük megszokott rutinjukból egy olyan alkotással, amely azonnal magára vonja a figyelmet, felkelti a kíváncsiságot, mégsem idegen a környezetétől.

– emelte ki Csóka Attila, a nemzetközi építészeti kiállítások és biennálék rendszeres szereplőjének számító Paradigma Ariadné építésze az installáció megnyitóján.

Gulyás Attila fotós előszeretettel keresi a geometriai formákat, ritmusokat fotóiban. A képek készítésekor arra törekedett, hogy véletlenszerű helyeket felfedezve mutassa meg az árterek és öblözetek ismeretlen csodáit a Duna mentén.

A Magyar Suzuki a Paradigma Ariadné építészirodát kérte fel a Közös kincsünk a Duna című alkotás megtervezésére, a fotókat Gulyás Attila természetfotós készítette. Esztergom

Forrás: Fényes Gábor

Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt.  kommunikációs vezetője elmondta, hogy az anyavállalat, a Suzuki Motor Corporation hagyományosan sokat tesz a Föld vizeinek megóvásáért. A Japánból több mint tíz évvel ezelőtt indult nemzetközi Clean Up the World kezdeményezés célja a vizek tisztaságának megőrzése.

– A nemzetközi projekthez kapcsolódva legutóbb a marine üzletág az esztergomi Palatinus-tó partját szabadította meg egy konténernyi hulladéktól. Az installációval a cél a figyelemfelkeltés, hogy minél többekben tudatosítsuk, közös felelősségünk megóvni vizeinket illetve környezetünket – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában