Vakáció

2022.05.11. 17:30

Mobil helyett a természethez kapcsolják a gyerekeket az esztergomi nyári táborban

A gyerek-, illetve családi programokra szakosodott esztergomi Duna Múzeum idén nyáron újra táborba hívja az érdeklődőket, egészen pontosan a 7–12 éves diákokat.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Mint a táborról szóló ajánlóban a szervezők ígérik: az ismeretek befogadását csak és kizárólag játékokkal kívánják elősegíteni. Hamarosan itt van a nyár, a vakáció ideje, és bizonyos tekintetben a kisgyerekes szülők a tanév adta szigorúbb menetrenddel bíró hétköznapok után sem pihenhetnek, hiszen meg kell oldani, hogy csemetéjük hasznosan töltse el a szünidőt.

A tapasztalat azt mutatja, hogy már tavasszal érdemes a szülőknek, nagyszülőknek arról tájékozódni, hogy milyen tematikus nyári táborokba lehet beíratni a gyereket, lehetőleg olyanba, ami folytonos és szakszerű módon kínál programokat, illetve anyagilag sem terheli meg nagyon a családi kasszát. 

Ezeknek a feltételeknek bőven megfelel a királyváros vízügyi múzeuma, ahol számos országos díj birtokában hosszú évek óta adnak ismereteket és élményeket a résztvevő diákoknak. A Nyári tábor a Duna Múzeumban elnevezésű programra általános iskolás gyerekeket várnak 12 éves korig. A táborról az intézmény így fogalmazott felhívásában:

Célunk, hogy a résztvevők megismerkedjenek a víz tulajdonságaival, a környezetvédelem szerepével, a körülöttünk élő növényekkel, állatokkal, és bátrabban mozogjanak az őket körülvevő természetben, ismerjék fel annak szépségét, stresszoldó jellegét.

A program igazi különlegessége, hogy a Duna Múzeum ekkor sem hagyja ki szemléletformáló küldetését, és arról írnak a fentiek mellett, hogy meglátásuk, tapasztalataik szerint a gyerekek érzelmi kapcsolatba kerülhetnek a természeti kincsekkel, és így minden bizonnyal fogékonyabbá válhatnak a környezetvédelemre. Ugyancsak különösnek mondható a tábor mottója, miszerint

a gyerekek érzékszerveit szeretnék bekapcsolni és a digitális eszközeiket kikapcsolni.

Ezzel bizonyára a legtöbb szülő egyetért, hiszen aki már tapasztalta, hogy a gyerekek hajlamosak a nap ébren töltött óráit szinte folyamatosan a kezükben szorongatott okostelefonnal tölteni, azok tudják, hogy mennyire káros, avagy kóros ez a passzivitásra kárhoztató szokás. A tábor alapját jelentő Duna Múzeum persze maga is felhasználja a digitális vívmányokat, de a nyári gyerekfoglalkozások alkalmával a környezet, azon belül is a víz tulajdonságainak, természetben elfoglalt helyének megismerése a közvetlen tapasztalatok útján történik, nem pedig akként, hogy a csemete beírja a vágyott tudást a Google-ba. 

Ennek megfelelően a júliusban tartandó egyhetes programban a mozgásigény kielégítésére, túrázásra, sportolásra fordítanak nagy gondot a szervezők, ahogy arra is, hogy legyen lehetőség az önfeledt játékra, pihenésre, társas kapcsolatok kiépítésére, barátkozásra, ismerkedésre, gyümölcsöző beszélgetésekre, tapasztalat- és eszmecserére.

A programnak ugyanakkor kihagyhatatlan része lesz az országos és nemzetközi hírű, díjazott Vízeum kiállítás megtekintése is, mely több teremben, főként analóg, de helyenként digitális alkalmazásokat felhasználva mutatja be a magyarországi vizeket, a víz, mint alapelem meglepő jellegzetességeit, tulajdonságait és számos más vetületét. 

A táborról - A Duna Múzeum nyári tábora idén július 4-étől 8-áig tart, naponta 9-től 16 óráig, az utolsó napon 14 óráig. A gyerekek a szerteágazó környezetvédelmi és vízügyi tematikájú programok és ezekkel párhuzamos játékok, szabad foglalkozások mellett ellátásban, vagyis ebédben és uzsonnában részesülnek. Reggeliről és tízórairól a szülőknek kell gondoskodniuk. A jelentkezést személyesen június 1-jétől 28-áig lehet megtenni az esztergomi intézmény Kölcsey utcai irodájában. A szervezők arra kérik a szülőket, hogy a táborba naponta a napi programnak és az időjárásnak megfelelő öltözetben engedjék a gyerekeket, így ügyeljenek, hogy maszk, sapka, könnyű túracipő, vízhatlan esőkabát, kis hátizsák, naptej, szúnyog- és kullancsriasztó, strandra szükség esetén kar­úszó, stb. legyen náluk. Szintén fontos a diákigazolvány és egyéb kedvezményre jogosító kártya, valamint a buszos kirándulásoknál a pontos érkezés, esetleg a gyermek szükséges gyógyszerének megléte. A táborról és annak részleteiről a dunamuzeum.hu oldalon a „Programjaink” rovatban lehet olvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában