Városkép

2022.05.21. 19:42

Menő a panel: az esztergomi településmérnök szerint ott a helye a jövő városában

Padokon beszélgető nyugdíjasok, tömbök között játszó fiatalok, összetartó közösség: ez a három jelenség jól szimbolizálja a lakótelepi létformát. Virágostóth Krisztián esztergomi okleveles településmérnök, városfejlesztési szakember szerint a paneleknek helyük van a jövő városában, de kihívást jelent, hogy megfeleljenek a kor műszaki-szakmai elvárásainak.

Walczer Patrik

A lakótelepek tízezrek otthonául szolgálnak megyénkben is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A szocializmus évei alatt gombamód nőttek ki a földből a lakótelepek, gyakorlatilag új városrészek születtek. Nagyjából onnan ered a panelben, illetve kertes házban élők közötti szembenállás is. Előítéletnek viszont helye nincs, mivel eltérőek az igényeink és egy ötödik emeleti lakás is lehet olyan otthonos, mint egy 800 négyzetméteres kerttel rendelkező családi ház. 

Virágostóth Krisztián szerint minden történelmi kornak megvan a maga szellemi, ideológiai, társadalmi, építészeti elképzelése és víziója. Ha a panelek esetében a politikát nem, csak a műszaki, építészeti szempontokat nézzük, akkor a konstrukció az adott történelmi időszakban egy magas színvonalú építészeti megoldásnak számított. A tömbök megfeleltek a társadalom általános elvárásainak, ám van egy sarkalatos pont, ami a renoválás esetében csúcsosodik ki. 

– A panelek felújítása és megújítása egy nagyon nehéz kérdéskör, mivel a magyarországi többlakásos épületek építészeti, műszaki állapota sajnos hagy kívánnivalót maga után. Energetikai teljesítményük gyenge, a felújításuk, karbantartásuk hatalmas költségeket emészt fel. Ráadásul az egyes technológiai vívmányokat nem is lehet beintegrálni a lakótömbökbe. Emiatt olykor a bontás lenne a legjobb megoldás – jegyezte meg a településmérnök. 

Nyugaton kettévágták a paneleket - Néhány éve felkapta a közvélemény azokat a német panelrehabilitációs projekteket, melynek keretében például ötemeletes hosszú lakótömböket vágtak szét, melyekből több kisebb kockaházat alakítottak ki. Virágostóth Krisztián szerint általánosságban véve a magyarországi panelek állapota az elmúlt években sokat romlott és egyes vélemények szerint sok esetben már nem felelnek meg a 21. századi elvárásoknak. Említette, hogy a kormány korábban elindított egy programalkotási folyamatot, amely a hazai panelek megújítását tűzte ki célul, és melyben a kor kihívásait is figyelembe véve tervezik a modern lakótelepeket és környezetüket. Európában számos sikeres példát láthatunk minderre, így a hazai mérnöki-várostervező szakma is sok új impulzussal gazdagodhat. A szakember szerint Magyarországon a lakótelek megújítása az állami, önkormányzati szektor egyik legfontosabb feladata lesz az elkövetkezendő időszakban. Az épületek emberközpontúbb tervezésén, az adott tömbök beépítési paramétereinek újragondolásán, az építménymagasságok csökkentésén és a szociális zöldfelületek, kapcsolatok fejlesztésén lesz a hangsúly. 

A szakember szerint egyre ismertebb az okosváros koncepció, mely egy olyan élhető, egészséges, versenyképes, fenntartható települést jelöl, ahol az emberek mindennapi élete szerepel a középpontban. Úgy véli, hogy társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül mindenkinek meg kell adni a boldogulás lehetőségét. 

– A régi lakóépületeknek és a modern társasházi negyedeknek is helyet kell kapniuk az egyes helységek településszerkezetében, a városi szolgáltatásokat területileg minél jobban ki kell egyenlíteni. A panelek esetében viszont érvényesíteni kell a műszaki-szakmai megvalósításban az adott kor építészeti, műszaki elvárásait és várostervezési trendjeit is – hangsúlyozta. 

Figyelembe kell venni, hogy a mai generációk a felgyorsult, stresszes mindennapok során szívesebben pihennek és töltődnek fel tágasabb, zöldebb, ilyen értelemben szociálisabb környezetben. Az új lakótelepeknél a beépítési mutatókat sokkal polgárközpontúbbá kell tenni, hogy a szociális, élhető, megfizethető szempontok is teljesülhessenek. 

– A panelek szociális világáról több tanulmány is készült: többségében idősebb generációk élnek a lakásokban, akik más történelmi korszakban szocializálódtak, ezért szorosabb a viszonyuk. A modern korra jellemző a társadalom atomizálása, melynek jó példája, hogy olykor a kertes házaknál nincsen semmilyen szomszédi kapcsolat – mutatott rá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában