Erdőgazdaságok

2022.05.31. 08:40

Megvan az Év Erdésze, a legjobb szakemberek mérték össze tudásukat Bajnán

A területi válogatóversenyek győztesei a közelmúltban mérték össze szakmai tudásukat, a Bajnai Erdészet kezelésében lévő Gyarmatpusztán.

Walczer Patrik

Az összetett dobogósok: Bakti Péter, Gerner László és Horváth Flórián

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által kiírt Év erdésze verseny idei országos döntőjének házigazdája, az egyesület ez évi nagy rendezvényének, az idén immár 152. OEE Vándorgyűlésnek is helyszínt adó állami erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. volt.

Immáron 14. alkalommal rendezték meg az országos döntőt, ahol 20 versenyző mérte össze tudását. 19 állami erdőgazdaságot képviselő szakember és egy Erdélyből, Székelyföldről érkezett erdésztechnikus szakember (versenyen kívül) vetélkedett az elméleti és számos terepi versenyszám sikeres megoldását igénylő Év erdésze 2022 kitüntető címért. A döntőt megelőzték a helyi válogatóversenyek, ahol több mint 200 erdésztechnikus versengett a döntőbe kerülés jogáért – tájékoztatott honlapján a Pilisi Parkerdő Zrt. 

Eredmények, összetett verseny - I. helyezett: Gerner László, a Mecsekerdő Zrt. erdésze, aki ezzel 2022-ben az Év erdésze cím birtokosa lett. II. helyezett: Bakti Péter, az Északerdő Zrt. erdésze. III. helyezett: Horváth Flórián, a TAEG Zrt. erdésze. 

A szakmai rendezvény fontos küldetése az erdész hivatás társadalmi és szakmai elismertségének növelése. Célja, hogy a résztvevők szaktudása a felkészülés során gyarapodjon, a szakmát művelők közötti barátságok pedig tovább erősödjenek. A versenyre az erdőgazdálkodásban dolgozó, felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező erdésztechnikusok jelentkezhettek. 

Az országos döntő eredményhirdetése a Pilisi Park­erdő Zrt. Gyarmatpusztai vadászházában volt, ahol az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében Andrésiné dr. Ambrus Ildikó technikus alelnök, illetve a házigazdák nevében Reinitz Gábor, az erdőgazdaság vezérigazgatója adta át a díjakat. Rajtuk kívül Csór Attila, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője, a verseny szakmai főszervezője és Tóth Zoltán a versenynek helyszínt biztosító Bajnai Erdészet vezetője volt jelen. 

Az egyes versenyszámok győztesei - Az összetett szakmai írásbeli feladatsor, a felismerés, valamint a golyós lövészet versenyszámok győztese: Bakti Péter. Az erdőfelújítás leírása és az élőfakészlet meghatározása körlapösszeg mérésével versenyszámok győztese: Papp József, a Gyulaj Zrt. erdésze. Az állományleírás versenyszám győztese: Dévai Levente, az Ipoly Erdő Zrt. erdésze.

Az egyes versenyszámok első helyezettjei oklevelet, illetve tárgyjutalmat kaptak. Az összetett versenyben dobogós helyezést elért versenyzők a díjaikat a Kárpát-medencei erdészek kiemelkedő országos rendezvényén, a gödöllői 152. OEE Vándorgyűlésen, június 30-án, ünnepi közgyűlés keretében vehetik majd át. 

A famagasság- és fatérfogatbecslés, valamint a rönkszámbavétel versenyszám győztese - Báthory Péter, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdésze. A gyérítésjelölés és a választékolás versenyszámok győztese: Gerner László. A készletgondozó használat jelölése, a sarang számbavétel, és a koronglövészet versenyszámok nyertese: Péter Krisztián, a SEFAG Zrt. erdésze. Az erdőkárbecslés versenyszám győztese: Nánási Zsolt, a VADEX Zrt. erdésze. A távolságbecslés és trófeaminősítés számot Kovács Kristóf, a Kaszó Zrt. erdésze nyerte. 

A győztesen oklevelet és tárgyjutalmat is kaptak. A Pilisi Parkerdő Zrt. különdíját a gyérítésjelölés versenyszámban Gerner László, míg a készletgondozó használat jelölése versenyszámban Péter Krisztián nyerte. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában