Megnyitó

2022.05.19. 07:00

Különleges bélyeggyűjtemény hozta el II. János Pál pápa emlékét Tatabányára (Fotók)

Bélyeggyűjtemény megnyitójára és könyvbemutatóra invitálta az érdeklődőket szerdán a Szülőföld Könyvkiadó és a Tatabányai 458. számú Bélyeggyűjtő Kör. Szent II. János Pál pápa születésének 102. évfordulójára emlékeztek.

Sugár Gabi

A kiállítást május 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők Egyedi, különleges darabok is találhatóak a most Tatabányán látható gyűjteményben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Három nyelven jelent meg a gyönyörű kiadvány, amely Szent II. János Pál pápa életének fontosabb állomásait mutatja be. A kiadvány létrejöttét Steindl Rezső filatelista, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Vas megyei elnöke ihlette, aki a pápával kapcsolatos postai dokumentumokat 2005 óta gyűjti. 

A Tatabányai Múzeumba érkezők bepillantást nyerhettek A függetlenség szentje című könyvbe és megnézhették a megszámlálhatatlan sok bélyeget, képeslapot is. A pápáról szóló kisfilmmel indult a megnyitó, majd Szücsné Posztovics Ilona polgármester gratulált a kiadvány megszületéséhez az alkotóknak, akiket megihletett a szeretet és a béke nagykövete.

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója a szerkesztői csapat nevében üdvözölte a nem mindennapos kiállítás és a kötet megjelenését segítő együttműködőket, majd a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola művészeti csoportja adott műsort. Gedő Attila, az intézmény püspöki biztosaként a Szentatyával való személyes találkozásait idézte fel. Esztergomban és Győrben is láthatta. 

– A csodák embere volt – hangsúlyozta –, aki az emberek szívében, lelkében máig is nagyon elevenen él.

Dobos Marianne, a könyv írója is személyes tapasztalatairól, a pápai találkozásról, és csodás szemműtéte utáni gyógyulásáról is beszélt, majd dr. Homonnay Géza, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnöke mutatta be röviden a százéves szervezetet, amelynek 1970-ben 240 ezer tagja volt hazánkban. 

Steindl Rezső filatelista, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Vas megyei elnöke a gyűjtemény létrejöttének körülményeit elevenítette fel. A kiállításon a Szent II. János Pál pápához köthető teljes anyag megtekinthető, amely 480 darab A/4-es lapon található. Húsz hatalmas keretben fértek el féltve őrzött kincsei.

Gyermekkora óta gyűjti a bélyegeket. Kezdetben mindenfélét, majd a hazai tematikájúakat kereste. Szent II. János Pál pápához köthetőeket 2005-től, a Szentatya halála után kezdte gyűjteni.

Attól függően, a pápa merre járt korábban a világban, kereste, kutatta a bélyegeket, borítékokat, majd boldoggá, később szentté avatása alkalmával kiadott érdekességeket. A gyűjtemény gyarapításában segíti egy lengyel tengerésztársa, akivel még nem találkozott, de gyakran szerzett be neki féltve őrzött kincseket. A Szentatya halálán és temetése napján készült napi bélyegző a gyűjteménye legkedvesebb darabja. Rómából vatikáni postával érkezett meg hozzá. A kiállítást május 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában