Körkép

2022.05.14. 07:00

Komárom-Esztergomban is nagyítóval kell keresni a 25 millió alatti ingatlanokat

Az utóbbi években látott lakásdrágulás is közrejátszik abban, hogy az országos kínálatban drasztikusan, tíz százalékot csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb eladó lakóingatlanok aránya az egy évvel korábbihoz képest – írják egy friss felmérésben. Ha rákeresünk az összegre, beszédes képet kapunk a Komárom-Esztergom megyei helyzetről is.

Raffael Veronika

Nagyítóval kell keresni a hirdetések között a 25 milliónál olcsóbb lakásokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A vásárlók azt tapasztalják, hogy egyre kevesebb az olcsó ingatlan: áprilisban 23 százalékot tett ki régiónkban a 25 millió forint alatti lakások aránya, szemben a tavaly áprilisi 44 százalékkal. A legnagyobb kínálattal rendelkező megyei települések közül egyébként Tatabányán, Esztergomban és Komáromban a közelmúltban 469–540 ezer forintnál jártak az átlagos négyzetméterárak. 

Az egyik legnépszerűbb ingatlanközvetítő oldalon Komárom-Esztergom megyében az előző hónapban közel 2000 lakóingatlan várt eladásra, ebből 455-ön volt 25 millió forintnál alacsonyabb „árcímke”, tehát az olcsóbbnak mondható lakások részesedése 23 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor még a duplájára rúgott ez az arány. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező városait nézve a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részesedése a megyeszékhelyen 20 százalékos, Esztergomban és Komáromban egyaránt 9 százalékos, Tatán 4 százalékos, Oroszlányban 54 százalékos. 

A 25 millió forint alatti lakóingatlanok mellett az elemzésből kiderül továbbá, hogy a szóban forgó városokban eladásra kínált valamennyi új és használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 376–540 ezer forintnál járt – írják az ingatlan.com kutatásában. 

Az irányadó összeg nagy, 74 havi kedvezmények nélküli átlagbérnek felel meg, mégis, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron eladásra váró lakóingatlanok a jelenlegi környezetben viszonylag olcsónak számítanak. Az utóbbi tényező miatt pedig a kereslet is fokozódik, ami részben köszönhető az elmúlt években látott lakáspiaci drágulásnak. Emellett szerepet kapott benne az is, hogy az infláció múlt év közepe óta tartó emelkedése miatt a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett. Így a lakáshitelkamatok is feljebb kúsztak, ami szintén az alacsonyabb áron elérhető ingatlanok felé terelte az érdeklődőket – derül ki az elemzésből. 

A szakértők azt mondják: Tatabányán akár több millió forinttal is eltérhet a városközpont és néhány kevésbé kedvelt városrész lakásainak ára. Jelenleg az átlagos kétszobás lakás kerül körülbelül 25 millió forintba. 

Panellakás, vagy felújítandó ház - Az ingatlanbazár.hu kínálatában megnéztük, mennyi és milyen állapotú lakóingatlant kínálnak az említett összeg alatt: a Tatabányán található 436 ingatlanból 23 házat és 74 lakást kínálnak az iránymutató áron, vagy az alatt, így elmondható, hogy a vizsgált árszabás az állomány negyedét teszi ki. Komáromban ez az arány a kínált lakások és házak tekintetében az összes eladó ingatlan tizede. A megyeszékhelyen ezen az áron, vagy olcsóbban átlagosan kétszobás, maximum két, plusz egy félszobás panellakásokat kínálnak, új építésűhöz ennyi pénzért csak a garzonlakásokkal megegyező méretben juthatnak hozzá a vásárlók. A szintén ennyiért kínált házakra pedig együttesen igaz: mindre ráfér a felújítás. 

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában