Évfordulót ünnepeltek

2022.05.21. 19:57

Képeken és videón a Tatabányán 1000 keréken végigguruló motoros dzsembori felvonulói

Nagyjából 500 motoros gyűlt össze, hogy 26 kilométeres felvonulással ünnepeljék meg a Turul Népe 15. születésnapját. A többnapos eseményt egy esküvő tette még színesebbé.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Kétségkívül látványos és rendhagyó pillanatoknak lehettek részesei mindazok, akik kilátogattak május 21-én a Turul Népe Tatabányai Motorosok 15. évfordulójának alkalmából rendezett, három napos baráti motoros dzsemborira a síkvölgyi Olasz Lovastanyához. A felvonulás előtt a jelenlévők még egy igazán vagány, motoros esküvőnek is szemtanúi lehettek.

– Egy nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát a rendezvényünk, ugyanis a Vajdaságból, a Felvidékről, Erdélyből és Németországból is érkeztek hozzánk vendégek. Nagyjából 500 motorkerékpáros gyűlt össze, ami pedig a típusokat illeti, érkeztek túra és gyorsasági motorokon és persze többen chopperen is – sorolta Pongrácz József, a Turul Népe Tatabányai Motorosok elnöke. Mint mondta, a felvonuló vasparipások útvonala 26 kilométer lesz, a több napos eseményt pedig egy esküvő tette még színesebbé és felejthetetlenné.

Az útvonal, amit bejártak a vasparipások - A motorosok a Lovastanyától indultak majd a Bagoly vár felé vették az irányt, ezt követően az Árpád utcán mentek végig és a Károlyi Mihály utcán, aztán a Szent Borbála út, Népház utca, Alsógalla, Március 15 út, Győri út, Rákóczi Ferenc utca, Kertvárosi lakótelep, Búza Virág út, Rákóczi Ferenc utca, tatabányai mentőállomás, Erdész utca, Dózsa György út, Bajcsy Zsilinszky utca és a Kossuth Lajos utca következett, majd így kanyarodtak vissza a Bagoly várhoz. A célállomás pedig a kiindulópont volt, azaz a festői környezetű Lovastanya.

Fél órával az indulás előtt már javában zajlott a készülődés. A felvonulok a nagy hőség ellenére is hamar beöltöztek a különféle védőruháikba – ekkor lettünk mi is figyelmesek a nap talán legfontosabb szereplőjére, a menyasszonyra, aki végül félig esküvői, félig pedig motoros szerelésben vágott neki a 26 kilométernek, persze csak utasként.

A lovastanya bejáratánál már tíz perccel az indulás előtt elkezdtek felsorakozni járműveikkel a felvonulók, 15 órakor aztán felbőgtek a motorok és a menet elindult Tatabánya irányába. A több száz kicsi és nagy járgány dudálva járta be a megyeszékhely főbb utcáit, míg utasaik széles mozdulatokkal integettek minden szembejövőnek.

– Látványnak sem utolsó, amikor szebbnél szebb kétkerekűek cikáznak az úton, hát még ha az ember mindezt egy motorról nézheti végig – mondta egy járókelő, aki azt is elárulta, hogy ő maga a sportmotorok szerelmese.

Ami a felvonulók életkorát illeti, itt is igen széles volt a skála. Voltak fiatalok, de nem hiányoztak az idősebb korosztály képviselői sem, ők azonban nem annyira a sportmotorokat, sokkal inkább a kényelmesebb túramotorokat részesítették előnyben. Ráadásul szép számban képviseltették magukat a hölgyek is.

Motoros felvonulás Síkvölgyről Tatabányára
Danyi Cintia tudta, hogy motoros férje lesz. Az álmait Vibling Gergely váltotta valóra (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

Az ifjú arát, Viblingné Danyi Cintiát a felvonulási előkészületek közben kaptuk el pár szó erejéig. Mint mondta, hatalmas élmény számára ez a nap, nem csak azért, mert örök szerelmet fogadott  párjának, Vibling Gergelynek, hanem azért is, mert felelevenedtek benne gyerekkori élményei, amelyeket az édesapjának köszönhet. Cintiát ugyanis apukája vitte magával korábban sok motoros összejövetelre és felvonulásra.

– Először 13 évesen láttam egy motoros esküvőt, ami első látásra szerelem volt nekem. Onnantól nem volt kérdéses, hogy mi lesz az esküvőm koncepciója, illetve, hogy motoros lesz-e a férjem. Biztos voltam benne, hogy igen, és lám... sikerült! – mondta a menyasszony, miközben éppen a bukósisakját próbálta felhúzni a fátylára.

Pongrácz József azt is elárulta, hogy az ingyenes eseményre többen úgynevezett sétáló jeggyel érkeztek, kimondottan a koncertek miatt. Akadnak azonban olyanok is, akik már csütörtökön – az esemény kezdete előtt egy nappal – letáboroztak a helyszínen, hogy vasárnapig maradjanak.

–  Éppen ennek apropójából biztosítunk mosdót, illetve fürdési lehetőséget is azoknak, akik hosszabb ideig maradnak. Étel pedig van bőven, mi szem-szájnak ingere. Többek között kapható kenyérlángos, sült kolbász és kézműves hamburger is. Kell az energia, hiszen pénteken este már volt három koncert, illetve szombaton is van három. Pénteken fellépett a tatabányai POD zenekar, a budapesti Blues Company, valamint az Üstökös zenekar. Míg szombaton a Shirley Band zenekar, a Black Jack és a Dirty Dogs gondoskodik az amúgy is megalapozott jó hangulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában