Tudtad?

2022.05.01. 07:00

Itt a nagy Anyák Napi Kvíz! Te vajon mennyit tudsz belőle?

Minden évben ünnepeljük az anyák napját, mindenki virágot, bonbont vesz az édesanyjának, nagymamájának. De vajon mit tudunk ezen kívül az anyák napjáról?

Kemma.hu

Anyák napja az egyik első ünnep, amit gyerekkorunkban megismerünk. Nyílnak a virágok, süt a nap, az édesanyák pedig papírzsebkendővel felszerelkezve ülnek az ünnepségeken, ahol felcsendül az óvodás és kisiskolás gyermekek kórusa: Orgona ága, barackfa virága... Arra azonban sosem gondoltunk, hogy honnan is ered az anyák napja? Kik ünnepelték először? Tedd próbára magad, mennyit tudsz erről az ünnepről!

1.
Kik ünnepelték legrégebben az anyák napját?
2.
Hogyan nevezték az ókori görögök az istenek anyját, akinek a tiszteletére tavaszi ünnepséget rendeztek?
3.
Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Mi volt az eredeti célja vele?
4.
1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Mikorra tette volna eredetileg az ünnepet?
5.
Milyen virágot javasolt Anna M. Jarvis anyák napja szimbólumának?
6.
Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Ki hozta az ötletet?
7.
Tudod-e folytatni az anyák napi éneket? Orgona ága, barackfa virága / Öltözzetek új ruhába, / Anyák napja hajnalára…
8.
Tudod-e folytatni az anyák napi éneket? Ó, ha cinke volnék, útra kelnék, / hömpölygő sugárban énekelnék/Minden este morzsára, búzára...
9.
Bónusz kérdés: Minek örül leginkább egy édesanya anyák napján?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában