Szennyezés

2022.05.05. 14:48

Ismeretlen szennyező anyag került a komáromi Rüdiger-tóba (helyszíni fotók)

Az ismeretlen anyag a tavat tápláló forráson keresztül jutott a vízbe, haltetemek is felbukkantak a befolyás közelében.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

Fotó: Lázár Éva, Molnár András

Több lakossági bejelentés alapján hívták ki csütörtökön a komáromi Rüdiger-tóhoz az Észak-Dunántúli Vízügyi Hatóságot, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelemet, a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. munkatársait, valamint a Komáromi Horgászegyesület vezetőségét, mivel a tó vizében szennyezést észleltek. A szennyezés a tóba érkező forráson keresztül került a vízbe. Hogy a forrásba pontosan miként jutott be, arra nem derült fény. A vízügyi hatóság az esetet jelentette a város vezetősége felé, ahonnan hamarosan megérkezett a megbízott szakember, majd a tatai szakaszmérnökség vezetőjével megvizsgálták a forrás nagyherkályi vízbefolyását.

Minden jel arra utal, hogy a szennyeződés valószínűleg a szél útján jutott a forrásba, vagy az eső mosta bele. A tó vizében néhány haltetem is megjelent, azonban ez nem köthető a szennyeződéshez. Annyiban szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy nagyon finom halmazállapotú, víztaszító, ismeretlen anyag került a vízbe, amit a szél a tó egyik szegletébe fújt össze, így azt viszonylag könnyen eltávolították

– tudtuk  meg Molnár Andrástól, az ÉDUVÍZIG Tatai Szakaszmérnökség vezetőjétől. 

A tó megtisztításában nagy segítséget nyújtottak helyi horgászegyesület tagjai, akik egy finom hálóval összegyűjtötték a szennyező anyagot.  A két tó közötti zsilipet speciális vízáteresztő anyaggal is lezárták, így a szennyeződés nem tudott átjutni a szomszédos vízfelületre.  Az anyag bevizsgálása egyelőre még folyik, a katasztrófavédelem szakemberei több mintát is vettek. A Komáromi  Városgazda Kft. biztosította a szennyezőanyag elszállítását, a tavat a szennyeződéstől megtisztították. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában