Hagyomány és múlt

2022.05.25. 18:30

Három napig vívnak törökök és magyarok a Tatai Patarán, 50 katonai eszközt is kiállítanak

A 14. Tatai Patara szervezői és legfőbb résztvevői izgalmas részleteket árultak el az Esterházy-kastélyban tartott sajtótájékoztatón.

R. V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

Június 3. és 5. között végre megint török és magyar seregek foglalják el a tatai vár környékét. A pünkösdi hétvégére eső történelmi fesztivált a hagyományoknak megfelelően idén is az eredeti török-kori helyszíneken, a vár védmű-rendszerében, a várárokban tartják meg. Állandó színhelyek lesznek még a Kastély-tér, valamint a közöttük elterülő tóparti rész az Esterházy-lovardáig.

A háromnapos eseményről szóló tájékoztatón először Pálházy Nándor, az Esterházy-kastély vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: idén a kastély kertjében kap majd helyet a Magyar Falu, amely a kora-újkori magyar falvak életét hivatott bemutatni. Ezt követően Michl József polgármester mondott beszédet, aki a megjelent magyar és török hagyományőrzőknek megköszönte a munkáját, és kifejezte reményét, miszerint idén is a keresztény hadak foglalják vissza a várat.

A fesztivál szerves része, a MH 25. Klapka György Lövészdandár nevében Lőrincz Gábor dandártábornok, beszélt az idei fesztivál hadi újdonságairól. Elmondta: 9 katonai alakulat 50 technikai eszközét lehet majd megtekinteni. A legújabb hadieszközöket is szemügyre vehetik a fesztiválozók, histzen egyebek mellett Leopard harckocsikat is felvonultatnak.

14. Tatai Patara  sajtótájékoztató

Forrás: D. I. / 24 Óra

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója kifejtette: a fesztivál részeként az Öreg-tó ékét, a várat tekinthetik meg a múzeum munkatársai tárlatvezetésével az érdeklődők kívül és belül. Mindemellett a 16. századhoz kötődő kiállítások is megtekinthetőek lesznek ez idő alatt a múzeumban.

A tájékoztatón elhangzott: a három nap célja a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, részletgazdag bemutatása. A látogatókat aktívan bevonva 250-300 hazai és külföldi katonai hagyományőrző lesz jelen az eseményen, akik csatákat vívnak Dr. Négyesi Lajos hadtörténész által kidolgozott forgatókönyvei alapján. A rendezvényen megjelenik továbbá a Türk Tanács Képviseleti Irodája, valamint a Gül Baba Türbéje Örökségvédelmi Alapítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában