Azaum

2022.05.01. 19:20

Fotókon a tavaszünnep: a rómiai istenek kegyükbe fogadták Almásfüzitőt

A római istenek kegyükbe fogadták az idei tavaszünnepet, és jó időt hoztak erre a napra Almásfüzitőre. Az azaumi táborban az ókori rómaiak mellett barbár törzsekkel is lehetett ismerkedni, egész délután izgalmas programok várták az érdeklődőket.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Beró László polgármester a megnyitón elmondta, örül, hogy ennyien ellátogattak hozzájuk, az elmúlt két évben ugyanis nem tudtak rendezvényeket tartani a járvány miatt. Ez idő alatt sem unatkoztak azonban: megépült a római kori villa, elkészült a múzeum és a látványkonyha is, amelyek teljessé tették ezt a programot is.

Bíbor tógában érkezett a helytartó

A megnyitót követően a Fekete István Általános Iskola tanulói és a Sün Balázs Óvoda apróságai lejtettek körtáncot római ruhába öltözve, majd a hagyományőrző csapatok is bemutatkoztak. Később a székesfehérvári Szabad Színház Azaum történetének egy feltételezett epizódját mutatta be. A történet szerint Hadrianus helytartó látogatott el Azaumba, aki az akkori császár, Traianus örököse volt. Hadrianus köszöntötte a tábort építő legionáriusokat, valamint a provincia lakóit. A helytartó az őt megillető bíbor tógában jelent meg. Kíséretében katonákat, és színes tunikát viselő hölgykoszorút lehetett látni. 

A település képviselője díszes bronzveretes tálat adott át Hadrianusnak ajándékba. Ezek a tálak ünnepi alkalmakra készültek, változatos ábrázolással. Gyakran a császárok portréja díszítette, vagy katonai győzelmüket megörökítő jelenet szerepelt rajta, esetleg vallási, mitológiai történet, vagy utalás esküjükre, a császár politikai ígéreteire. Az ajándékozást követően Hadrianus felvonult az emelvényre, hogy köszöntse a település polgárait. Ezt követően bemutatták a császár üdvére szolgáló illat- és italáldozatot, ezek ősibbek, mint a véráldozat. A leírások szerint Hadrianus rendkívül népszerű volt a legionáriusok között.

Római kori ételeket is meg lehetett kóstolni

A tábor előtti területen a barbárok lakhelyeit is meg lehet figyelni, valamint lovagolásra és íjászkodásra is volt lehetőség. Nem hiányozhatott az állatsimogató sem, ahol malackákat, csirkéket, kacsákat, nyulakat, kecskéket, bárányt is lehetett simogatni. Az udvaron több árus is kínálta portékáit, de a római kori ételeket is meg lehetett kóstolni a nap folyamán. A helyi iskola diákjai Gábor Klára vezetésével bábelőadást mutattak be.

További részleteket a 24 Óra május 2-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában