Verseny

2022.05.17. 20:00

Diákok építette robotok lepték el az Edutust - volt, amelyik füvet is nyírt

A World Robot Olympiad™ második regionális elődöntőjének az Edutus Egyetem adott otthon Tatabányán.

Kemma.hu

Forrás: Edutus Egyetem

Május 17-én LEGO robotok árasztották el a tatabányai Edutus Egyetem auláját a WRO második regionális elődöntőjén. A megmérettetésen 11 csapat vett részt, a versenyzők Komárom, Mosonmagyaróvár, Gyönyös, Esztergom, Győr, Nagymaros és Dág városából érkeztek. 

A rendezvényt Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében örömét fejezte ki a jelentkezők egyre növekvő száma miatt és mindenkinek sok sikert kívánt. A verseny során sok izgalom volt, az épített LEGO robotok nagyon jól működtek és a résztvevők sikeres versenyköröket zártak.

Az elődöntőn RoboMission kategóriába mérte össze a tudását az Elementary (8-12 év között), Junior (12-15 év között) és a Senior (15-19 év között) korosztály.  A csapatok által épített robotoknak különböző küldetéseket kellett végrehajtani.

Edutus Egyetem Tatabánya, LEGO verseny

A robotoknak feladatuk is volt
Forrás: Edutus Egyetem

A legkisebbeknek egy olyan robotot kellett építeni, ami a LEGO akadályokkal teli pályán lenyírja a füvet, komposztálja a gyomokat úgy, hogy közben vigyáz a katicákra. A 12-15 év közötti csapatok robotjának feladata az volt, hogy egy égő gyárépületben meghatározza a bent ragadt emberek helyzetét és biztonságba helyezze a veszélyes anyagot.

Edutus Egyetem Tatabánya, LEGO verseny

Különböző korosztályban versenyeztek a diákok
Forrás: Edutus Egyetem

A legidősebbeknek pedig egy olyan segítő robotot kellett építeni és programozni, amely egy kórházban a szennyes mosásában és a betegek szórakoztatásában segít. A versenyköröket randomizált akadályokkal nehezítették a szakértő bírók, az ő feladatuk volt az elődöntő pontozása is. 

dobogós helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Az Elementary korosztályban: 

  • I. helyezett: Féktelen Trió
  • II. helyezett: Ujhelyi RoboPower

A Féktelen Trió kvalifikálta magát a július 7. és 8. között Győrbe megrendezésre kerülő nemzeti WRO döntőbe.

A Junior korosztályban:

  • I. helyezett: Jedlik Lego Robot Team Juniors
  • II. helyezett: Kezdő Dágiak
  • III. helyezett: FesztyRoB&Ot

Ezek a csapatok mind bejutottak győri WRO döntőbe.

A Senior korosztályban: 

  • I. helyezett: Jedlik Lego Robot Team 9A
  • II. helyezett: Jedlik Lego Robot Team
  • III. helyezett: Maros Robo Team

Az első két helyezett jutott tovább Győrbe. A továbbjutókat a verseny bírái tüntették ki. A következő regionális elődöntő helyszíne Budapest lesz, ahol 22 csapat fogja összemérni a tudását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában