Horgászverseny

2022.05.02. 09:00

Az évad második horgászversenye is jól sikerült a Cseke-tavon

Panyi Roland és Wittner Erika alaposan kitettek magukért

Petrik József

Sipos József és Heintz Szilvia voltak a legeredményesebbek a B szektorban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Faceook/Tatai Sporthorgász Egyesület

A verseny kiírása és a nevezés a „már megszokott rendben”, gördülékenyen valósult meg. Ismét 27 horgász­állást jelöltek ki, tudtuk meg az egyesület elnökétől, Berena Bélától. A résztvevők a meghirdetett időpontra a szokásos eligazítással egybekötött megnyitóra beérkeztek és az időjárás is biztatóan, szép napsütéssel köszöntötte a megjelenteket. A gondos előkészítésnek köszönhetően az eligazítás befejeztével, egyetlen gombnyomással megtörtént a starthelyek sorsolása, amely az előzetesen beállított oldalon azonnal megjelent a versenyzők okostelefonjain. Az eligazításon kihelyezett tablón a térképre felvitt tájékoztatóból mindenki azonnal pontosíthatta a Fortuna kegyeiből részére sorsolt horgászhelyét, így nem okozott gondot azok gyors megtalálása és elfoglalása. Dudaszóra kezdődött az etetés, illetve a vízmélység mérése, a horgászfelszerelések „finomhangolása”, majd pontban 9 órakor, a kettős dudaszóra, kezdetét vette a halfogás is. 

Nagy meglepetésre a sokak által „halott helyként” aposztrofált C szektor kezdett erősebben. Egyre-másra fogták az átlagos méretű pontyokat. Jól érzékelhető volt a telepítések eredménye. Szépen csipegettek a méltánytalanul egyéb kategóriába sorolt halak, amelyek – tekintettel a kiírásban szereplő nemeshalfogó verseny megjelölésre – most nem kerülhettek mérlegelésre. Ennek egyébként rendkívül egyszerű oka van; a keszegfélék a szákban „összezárva” rendkívül sérülékenyek, a halfajta ívási időszaka hamarosan következik, mindamellett manapság a keszeg drágább, mint a ponty. Próbálnak vigyázni rájuk, óvják őket, segítve a természetes szaporulatból jelentkező utánpótlás megjelenését. A saját maguk által megtermelt halnál ugyanis nincs olcsóbb. 

A Húsvéti páros-2022 elnevezésű nemeshalfogó versenyen – idő közben – az időjárás kezdte megmutatni a gorombább, barátságtalanabb arcát is. A stabilan 1022 hPa légnyomás mellett egyre erősödött a hideg északi-északnyugati szél, egyre jobban lehűtve az egyébként sem túl kellemes hőmérsékletű levegőt. Ezzel egyidejűleg megszaporodtak az A és a B szektorban is a kapások, fogások, és így a mérlegelések is. Egyre több hal jelent meg a folyamatosan frissülő FCMS-oldalon. Az általános fogási eredményeket figyelembe véve a kifejezetten kedvelt olimpiai edzőtábor, Kazinczy-emlékpad közelében horgászók külön díjazást érdemeltek volna kitartásukért. Az olykor 40–60 kilométeres, metsző, hűvös szél ugyanis fél méteres hullámokat korbácsolt a máskor oly’ békés Cseke-tó vízfelületére, próbára téve az itt pecázó versenyzők tűrőképességét, akik így minden elismerést megérdemeltek.

Nagyszerűen működött az újragondolt mérlegelés is.

– jegyezte meg Berena Béla.

A versenyzők együttműködtek, egymás után jelezték a három kilogramm fölötti zsákmányt mérlegelésre. Valamennyien versenyben voltak ideig-óráig a legnagyobb hal címért és egyre-másra dőltek meg az addig rekordnak hitt mérési eredmények. Végül 6,90 kilogrammal Tóth Sándornak sikerült „befognia” a verseny rekordméretű pikkelyesét. 

A verseny zárását hármas dudaszó jelezte. Ekkorra már – főképp a tó déli végén horgászók közül – többen megkönnyebbülve, örömmel vették ki felszereléseiket a vízből. Őket nagyon próbára tette az olykor viharos időjárás. Azt is el kell mondani, hogy az általános tapasztalat szerint a szél által felkavart és a parti kövezésről visszaverődő víz a benne lévő tápanyaggal kifejezetten vonzza a halakat, így nagyobb eséllyel számíthatnak a kellemetlen külső körülmények között horgászók zsákmányra, mint a nyugodt, szélvédett partszakaszon próbálkozó társaik. A szervezők, a házigazdák kivárták a 15 perc ráadást – 15 percet kap a verseny lefújása előtt halat megakasztó horgász arra, hogy az utolsó zsákmányát partra segítve beszákolja azt – majd végérvényesen lezárult a Húsvéti Páros-2022 nemeshalfogó verseny. 

A végső eredmény – köszönhetően az FCMS-programnak – azonnal nyomtatható formában a rendelkezésre állt, így mindenki készen állt, az idő közben, a felhők között előbukkanó nap sugaraitól szépen csillogó serlegek átadására, vagyis a verseny legeredményesebb sportolói teljesítményének elismerésére. 

Külön díjazták a három szektor harmadik és második helyezést elérő párosait, valamint a verseny abszolút helyezettjeit. Az összetett eredményt (abszolút I.-II.-III. helyezés) a három szektor első helyezettjei között kialakult pontszám matematikai sorrendje alapján állapították meg. 
A legnagyobb halat fogó versenyző teljesítményét külön is értékelték. Ami külön örömteli, hogy a helyezett duók tagjai között – a húsvéti készülődés dacára – sikeres hölgyhorgászok is voltak. 

Eredmények: 
A szektor: 1. WiPa Team: Panyi Roland, Wittner Erika (24 db hal – összsúly: 44,65 kg), 2. FiAt Team: Szebeni Tibor, Griff Attila (20 db – 39,45 kg), 3. RoGa Team: Horváth Róbert, Kovács Gábor (22 db – 39,35 kg). 

B szektor: 1. SZI-JÓ CARP Team: Heintz Szilvia, Sipos József (20 db – 36 kg), 2. Hal-Italy: Szabó Bálint, Gál József (15 db – 35,85 kg), 3. Kezdők Team: Tóth Sándor, Nagy Dániel (14 db – 33, 60 kg). 

C szektor: 1. Mazso Team: Németh Attila, Németh Csaba (16 db – 31, 50 kg), 2. Kazinczy Pad feeder team: Bencsik Lajos, Marák Zsolt (15 db – 26,85 kg), 3. Ötvösök: Babos Árpád, Oláh Szabolcs (7 db – 11, 4 kg). 

A legközelebbi rendezvény május elsején lesz. A szóló, illetve egyéni verseny különlegessége többek között, hogy az egyesület néhai legendás titkáráról, Kollár Istvánról elnevezett emlékkupáért zajlik majd. Várhatóan a mostani viadalhoz hasonlóan sportszerű lesz a küzdelem. A kiírás hamarosan elérhetővé válik az egyesület Facebook-oldalán
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában